Зеленски: Не се страхуваме от никого, на никого нищо няма да дадем!

Зеленски: Не се страхуваме от никого, на никого нищо няма да дадем!

Зеленски: Не се страхуваме от никого, на никого нищо няма да дадем!

Украйна ще запази териториалната си цялост и на никого нищо няма да даде. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в първа официална изява след признаването на Донецката и Луканската народни републики от Путин снощи.

„Зад мен е Украйна. В нейните международно признати граници и те ще останат такива за всякакви изявления и действия на Руската федерация. Точно като нас, ние оставаме спокойни и уверени в себе си“, каза Зеленски във видео съобщение, публикувано в канала на Telegram на офиса му. Според него гражданите на Украйна нямат причини за „безсънна нощ“. Предната вечер се проведе заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

„Украйна недвусмислено квалифицира последните действия на Руската федерация като нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на държавата. Цялата отговорност за последствията във връзка с гореспоменатите решения е на Русия“, подчерта украинският президент.

Според него признаването на „независимостта на окупираните райони на Донецка и Луганска области може да означава едностранно оттегляне на Русия от Минските споразумения и игнориране на решения в рамките на Нормандия“. Зеленски е убеден, че „това подкопава усилията за мир и разрушава преговорните формати“.

Руският сенатор Андрей Климов обаче разви пред РИА Новости тезата, че признавайки ЛНР и ДНР, Русия не нарушава Минските споразумения.

„Русия не е страна по Минските споразумения. Тези споразумения се състоят от два документа: изявления на ръководителите на Русия, Германия, Франция и Украйна и набор от мерки, които след това бяха подписани. Тези споразумения са между три страни: централното правителство на Киев и така наречените в споразуменията отделни райони на Донецка и Луганска области. Това е споразумение между тях. Те са страни по споразумението, а ние бяхме един от гарантите на тези споразумения. Споразумението не беше изпълнено от украинската страна през 2015 г. и оттогава то всъщност не работи. Цялата отговорност е на Киев и тези, които управляват там“, твърди той.

От своя страна официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че „Русия е направила всичко в продължение на много години, за да гарантира, че споразуменията от Минск се изпълняват, но те вече не са от значение за режима в Киев“.

Затова "Русия приема, че споразуменията от Минск вече не са важни за Киев", посочи Захарова в отговор на въпрос  дали Русия се е оттеглила от Минск 2 с акта на признаване на Донецк и Луганск. Захарова допълни, че Москва все още е готова на разговори с Вашингтон, като признаването на независимостта на Донецката и Луганската народни републики не влияе на тази готовност за диалог. „Дори в най-трудните времена казахме, че сме готови за процес на преговори“, каза тя на фона на предстоящата среща между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Антъни Блинкън по-късно през седмицата.

"Ние не дължим нищо на никого"

По време на речта си Зеленски отбеляза още, че Русия поддържа войната през последните осем години, не иска мир и възнамерява да легализира своите войски, разположени в окупираните райони на Донбас от 2014 г.

Украинският президент добави, че вече е обсъдил ситуацията с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц, президента на САЩ Джо Байдън, британския премиер Борис Джонсън, председателя на Европейския съвет Мишел. Той също така планира да разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Какво следва? Искаме мир и сме последователни в действията си. Днес украинското външно министерство изпрати молба до страните членки на Съвета за сигурност на ООН въз основа на Будапещенския меморандум с искане за незабавно провеждане на консултации. Инициирах свикването на заседание на Съвета за сигурност на ООН, провеждане на специална среща на ОССЕ“, добави Зеленски.

Украинският президент също така настоява за пълноценна работа на специалната мониторингова мисия на ОССЕ „за предотвратяване на провокации и последваща ескалация“. Зеленски съобщи и, че вече е започнало спешно свикване на срещата на върха на Нормандската четворка.

„Очакваме ясни стъпки за подкрепа и ефективни стъпки за подкрепа от нашите партньори. Много е важно да видим сега кой е нашият истински приятел и партньор и кой ще продължи да плаши Русия с думи“, каза украинският лидер.

Зеленски също така припомни, че Украйна остава привърженик на дипломатическото уреждане на ситуацията и не се поддава на провокации.

„Украйна си запазва правото на индивидуална и колективна самоотбрана, установената система за териториална отбрана. Ние правим разлика между провокациите и настъплението на агресорските войски“, каза Зеленски.

Той също е убеден, че истината е на негова страна. При това "няма причина за хаотични действия", добави той.

„Ние сме на наша земя. Не се страхуваме от нищо и никого, не дължим нищо на никого и няма да дадем нищо на никого. И ние сме сигурни в това“, завърши президентът на Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ