Русия налага санкции на Джо Байдън и Джъстин Трюдо

Русия налага санкции на Джо Байдън и Джъстин Трюдо

Русия налага санкции на Джо Байдън и Джъстин Трюдо

Русия въвежда персонални санкции срещу 13 американци, включително президента на САЩ Джо Байдън, държавния секретар Антъни Блинкън и военния министър Лойд Остин. Решението бе съобщено от външното министерство на страната, а по-късно стана ясно, че подобни мерки се вземат и спрямо канадския премиер Джъстин Трюдо.

„В отговор на поредицата от безпрецедентни санкции, забраняващи, наред с други неща, влизане в САЩ на висши служители на Руската федерация, от 15 март в руския „стоп-списък“ са включени реципрочно президентът Джо Байдън, както и редица ръководители на ведомства и известни американски фигури“, обобщават от ведомството, цитирани от РИА „Новости“.

 

 

Сред санкционираните са и съветникът по национална сигурност Джейк Съливан, говорителката на Белия дом Джен Саки, директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, бившият държавен секретар Хилъри Клинтън, както и синът на Джо Байдън – Хънтър. Ограниченията засягат и Марк Мили, който е председател на комитета на обединените щабове на САЩ. От руското външно министерство предупреждават, че списъкът от лица ще бъде разширен в бъдеще и в него ще бъдат включени и бизнесмени, висши американски служители и представители на медиите.

Преди минути в ново изявление бе съобщено, че санкции ще бъдат наложени и срещу хора от правителството на Канада – премиера Джъстин Трюдо, външния министър Мелани Жоли и военния министър Анита Ананд.

 

 

Русия отговаря на рестрикциите, които Щатите наложиха в края на февруари срещу руския президент Владимир Путин, външния министър Сергей Лавров и други руснаци, включително шефове в банки и компании от енергетиката и металургията. Днес Трюдо съобщи, че Канада санкционира още 15 руснаци, които според страната са помогнали на Путин за инвазията в Украйна. Това се случи преди обръщение на президента Володимир Зеленски пред канадския парламент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ