Сачева: До четвъртък ще бъде решено дали да се отпуснат мерките

Сачева: До четвъртък ще бъде решено дали да се отпуснат мерките

Сачева: До четвъртък ще бъде решено дали да се отпуснат мерките

Тепърва ще обсъждаме мерките, най-късно в четвъртък ще вземем решение. Нямаме повод да сме големи оптимисти. Имаме известно овладяване на смъртните случаи, но са крехки тенденциите за отпускане на мерките. Това каза пред Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.

"Отпускането зависи от здравните данни. Нагласите на повечето членове на кабинета са да се започне поетапно отваряне, а не да има пълно отваряне след 21 декември", уточни още Сачева. 

Министър Сачева обяви, че ще се ваксинира срещу COVID-19, след като е променила мнението си за медикамента. „Аз по-скоро ще се ваксинирам. Промених мнението си, след като се запознах с някои факти около ваксината. Първоначално мислех, че трябва да бъда по-внимателна, но сега съм убедена, че трябва да се ваксинирам”, добави тя.

Фаза 2 в плана за ваксиниране ще се организира и съвместно със социалното министерство и общините. "15 000 души са тези, които би трябвало да бъдат ваксинирани в домове и 10 000 са служителите в тази група от домовете, които също ще бъдат ваксинирани", поясни министърът.

За ноември безработицата е 6,7%, уточни социалният министър и добави, че по-високи проценти се очакват през декември. 228 765 са регистрираните безработни, което е с 8000 повече от началото на декември.

От антикризисните мерки на властта, включително тези за запазване на заетостта, топъл обяд и патронажна грижа, ресорният министър обяви, че се възползват близо 1 милион души.

"Някои от социалните мерки ще продължат да важат през цялата следваща година. Такава ще е помощта за родителите на деца, които учат дистанционно. Мерките 60/40 и 80/20 са обезпечени до месец март. Ще започне обсъждане със социалните партньори да се удължат до края на юни или частично за конкретни бизнеси, за които възстановяването ще е по-трудно. До този момент за бизнеса през Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката са изплатени близо 1.2 млрд. лева. Това, което даваме е максималното, което можем да си позволим като държава", каза още социалният министър.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ