САЩ предупредиха Турция: Или F-35, или руски С-400

САЩ предупредиха Турция: Или F-35, или руски С-400

САЩ заплашиха Турция, че няма да й предадат договорените американските изтребители от пето поколение F-35, ако купи от Москва зенитни ракетни системи С-400. Предупреждението беше отправено от заместник държавния секретар за Европа и Азия Уес Мичъл, съобщава ТАСС.

Той заяви пред комисията по външна политика в Сената, че Пентагонът предава изтребителите на партньорската страна след продължителна подготовка на пилотите, които ще ги управляват. „При тези обстоятелства това ни дава време да изпратим сигнал към Турция, че САЩ са категорично против купуването на С-400“, подчертава той.

Вашингтон има право да спре предаването на бойните самолети при определени обстоятелства, сред които и защитата на националната сигурност.

САЩ няколко пъти предупредиха, че покупката на руските С-400 от Анкара не отговаря на интересите на НАТО. Руският президент Владимир Путин обаче заяви след среща с турския си колега Реджеп Ердоган, че Москва ще ускори доставката на ракетните системи за Анкара. Ердоган каза по-късно, че Турция няма да се откаже от покупката на С-400. В началото на май външният министър Мевлют Чавушоглу предупреди, че ако САЩ наложат някакви санкции на Анкара заради сделката с Москва или ограничат визовия режим с Турция, ще последва „решителен отговор“.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ