САЩ са готови за преговори с Пхенян без предварителни условия

САЩ са готови за преговори с Пхенян без предварителни условия

САЩ са готови за преговори с Пхенян без предварителни условия

САЩ са готови да започнат преговори със Северна Корея „без предварителни условия“, заяви държавният секретар Рекс Тилърсън, цитиран от Франс прес.

Не е реалистично да кажем „ще преговаряме с вас само ако дойдете на масата на преговорите готови да се откажете от вашата ядрена програма“, каза той на пресконференция във Вашингтон. Досега САЩ настояваха, че преговори не може да има без ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

Малко по-късно лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун обяви, че целта е страната му да стане „най-мощната в света ядрена и военна държава“ и отбеляза успехите на Пхенян при създаването на нови видове оръжия, предадоха официалната агенция ЦТАК и ТАСС.

Върховният лидер държал реч на конгрес на работниците от отбранителната промишленост, в която нарекъл „историческа победа на партията и народа“ успеха в създаването на стратегически оръжия, включително на атомна и водородна бомба и на междуконтиненталната балистична ракета „Хвасон-15“. Той подчертал, че в сегашното си състояние военната промишленост може да създаде всякакъв вид оръжие.

Ситуацията на Корейския полуостров отново ескалира в края на ноември, след като Пхенян изстреля ракетата от нов тип „Хвасон-15“, която се издигна на височина 4475 км за 53 минути и прелетя 950 км.  Пхенян съобщи, че ракетата може да носи ядрена бойна глава и може да достигне до всяка точка на територията на САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ