Секциите в чужбина - почти двойно повече от тези за вота през април

Секциите в чужбина - почти двойно повече от тези за вота през април

Секциите в чужбина - почти двойно повече от тези за вота през април

37 хиляди заявления за гласуване в чужбина са подадени до момента, обявиха на брифинг Иван Кондов и Калин Анастасов от работната група "Избори", създадена в МВнР. 

Заявленията са доста по-малко засега от подадените за миналите избори и не съответстват напълно на множеството секции, които ще бъдат отворени, коментира Кондов, като все пак отбеляза, че има още една седмица до крайния срок. На миналите избори имаше над 80 хиляди заявления на финала, може би тези избори няма да достигнем до такъв брой, припомни той.

От ръководството на работната група "Избори" апелираха към българите в чужбина да подават декларации, защото това ще облекчи процеса на гласуване. Хората, които отиват, без да са подали декларация, трябва да бъдат вписани от членовете на секционната избирателна комисия, а това отнема време, обясниха те. 

В чужбина се очаква да бъдат разкрити между 800 и 850 секции в чужбина - почти двойно в сравнение с изборите през април, когато бяха 464. От работната група "Избори" уточниха, че няма проблеми в процеса на получаване на разрешения за провеждане на изборите, тъй като мерките в много от държавите, където имаше строги ограничения, вече са по-облекчени. 

"Автоматично вече има отворени 568 секции при 95 автоматично отворени на изборите през април. Към днешна дата изпълнилите условието секции, минали над 40 подадени заявления, заедно с автоматично отворените вече са близо 740 секции, като прогнозите са между 800 и 850 секции да бъдат разкрити от ЦИК", информира Калин Анастасов.

Той посочи като примери Обединеното кралство, където засега се очаква сънародниците ни да гласуват в почти 130 секции, докато през април секциите там бяха 35. Най-големият брой секции, които сме имали, през 2017 г. е 58. Само в Лондон прогнозите са за около 50 секции.
В Германия при 69 секции през април сега се очаква да се гласува в над 105 секции, в Гърция от 20 секции през април, над вероятно ще се гласува в 29 или повече.

От МВнР приканиха българските граждани, които са решили да почиват в Гърция, да следят страницата на МВнР и задграничните представителства и активно да се регистрират там, където има секции. В Испания от 53 през април секциите вече са 65 секции, в САЩ от 35 през април засега се очертават 53, а в Турция в момента има подадени заявления за около 105-110 секции. 

От работната група уточниха, че автоматично отворените секции и тези, които са заявени, се очаква да не се надвишава среден брой на гласувалите между 350 и 400 души. "Това ще улесни изборния процес и ще предотврати чакането", обясни Калин Анастасов.

По отношение на получаването на разрешения няма притеснения, с изключения на Чехия, където продължават разговорите за получаване на разрешение извън дипломатическото ни представителство. 

Експериментално гласуване не може да бъде направено в чужбина, но през 2017 г. секции с над 550 гласували са били 65 в чужбина, а през април тази година - 117. От МВнР смятат, че оптималният брой избиратели, които могат да гласуват с една машина, без това да създава напрежение или предпоставки за невъзможност да се упражни право на глас, е между 400-450 човека. "Така че очакваме ЦИК да разгледа възможността за поставяне на втора машина в секции, където се очаква прогнозно да гласуват над 400 човека", отбеляза Анастасов. 

"Работната група работи и по няколко изключително важни задачи, които могат да бъдат решени само в тясно сътрудничество с ЦИК, откъдето очакваме ясни и недвусмислени методически указания по някои въпроси, сред които окомплектоването на секционните избирателни комисии", посочи той.

Към днешна дата са необходими около 4500 души на около 740 секции, като тези числа растат. Имаме изключителни проблеми по окомплектоването на 60-70 секции. От опит знаем, че партиите нямат капацитета да запълнят всички места в секционните избирателни комисии, затова имаме готовност да командироваме около 350-400 души от България, а нашите задгранични представителства са в постоянен контакт с българските общности, от които разчитаме да се попълнят останалите места", каза още Калин Анастасов.

Той отбеляза и логистиката по доставяне на изборните книжа и техническите средства за машинното гласуване. Все още очакваме от ЦИК да бъде уточнен броят на хартиените бюлетини, с които трябва да разполага всяка секционна комисия, очакваме да получим уточняване и на някои процедури - в кой момент ще се премине от машинно към хартиено гласуване, ако има форсмажорни обстоятелства и по какъв алгоритъм, посочи той. Забавяне или спиране над 30 минути би създало огромно напрежение, предупредиха от работната група. Интересуваме се и от техническата поддръжка на машините в деня на вота, все още очакваме ЦИК да излезе с указания по този въпрос, коментира Анастасов.

Беше поставен въпросът и за обучението на членовете на избирателните комисии, както и за реда и начина на съхранение на машините преди, по време и след изборния ден. ЦИК е информирана с писмо за готовността на МВнР, ако му бъде възложена, да осъществи част или цялата логистика по доставката на техническите средства за машинно гласуване от София до съответната секционна комисия. От МВнР са уточнили, че ако бъдат ангажирани с този процес, той трябва да стартира 20 дена преди изборния ден.

"Очакваме на тези избори да имаме навременно решение на ЦИК по отношение попълване на декларацията, с която избирателят декларира, че отговаря на условията за избора и че не е гласувал на друго място - да бъде ясно и точно казано кога, къде и как се попълва тази декларация", обясни Анастасов.

Той обърна внимание и на затрудненията при намирането на помещения, отговарящи на здравните протоколи, тъй като юли е активен туристически месец и време за отпуск, а и много от помещенията, в които досега са се провеждали избори, са затворени или преместени. "Това е едно предизвикателство, но съвместно с българските общности нашите задгранични представителства полагат всички усилия", посочи Анастасов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ