Сергей Лавров след преговорите в Анталия: Не сме нападали Украйна

Сергей Лавров след преговорите в Анталия: Не сме нападали Украйна

Сергей Лавров след преговорите в Анталия: Не сме нападали Украйна

„Не сме нападали Украйна“, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция, продължила близо час, след преговорите днес с украинския му колега Дмитро Кулеба на Дипломатическия форум в Анталия по инициатива на Турция.

„Не планираме да нападаме други държави. Не сме нападали и Украйна. Обяснихме това много пъти”, каза Лавров в отговор на журналистически въпрос. По думите му развитията в Украйна са били директна заплаха за сигурността на Русия и страната е предупреждавала за това от години, но „никога не била чута“.

Основната тема на днешната среща са били хуманитарните проблеми. „Обяснихме какви мерки се вземат от нашите военни на място“, каза той и поясни, че работата по осигуряване на коридори за евакуация и извозване на помощи за гражданите продължава. Лавров обясни, че решенията за маршрутите и времевите диапазони от руска страна се вземат от хора на място. Той отново повтори тезата на Москва, че цивилните се използват като жив щит от Украйна.

По време на разговора с Кулеба, на който присъства и турският външен министър Мевлют Чавушоглу, Лавров е припомнил за исканията на Москва по време на срещите в Беларус и каза, че страната му очаква отговор. „Искаме да продължим поредицата от разговори“, поясни руският дипломат.

Лавров обяви още, че Европейският съюз е нарушил собствените си принципи и ценности, доставяйки смъртоносни оръжия на Украйна. Освен това обвини САЩ, че тайно създават свои лаборатории за биологични оръжия на бивши съветски територии „по периметъра на Руската федерация и Китайската народна република“. Повод за изказването му са твърденията на Москва за подобна дейност в Украйна, които Щатите вече отрекоха.

Руският външен министър не изключи възможността за среща между президента Владимир Путин и украинския държавен глава Володимир Зеленски, но след „някои подготовки“. Той заяви, че е напомнил днес на Кулеба, че Русия подкрепя такива срещи, стига на тях да може да се постигне „някаква добавена стойност и да разрешим проблем“.

Според Лавров Украйна е станала „експериментален прозападен инструмент“. Той заговори и за „директните заплахи за Руската федерация“, възникнали от Запада. „Защо нашите интереси за сигурността да бъдат определяни от НАТО и да ни казват, че нищо не ни излага на риск? Не може да ни говорят така“, заяви външният министър.

По време на пресконференцията той коментира и че Русия не иска да вижда „продължаващата тенденция на изграждане на неонацистка държава в Украйна“.

Руската инвазия в Украйна, определена от Путин като „специална военна операция“, навлиза в третата си седмица. Днес за първи път от началото ѝ на 24 февруари се проведе среща на високопоставени представители на двете държави.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ