Северна Македония официално стана 30-тата членка на НАТО

Северна Македония официално стана 30-тата членка на НАТО

Северна Македония официално стана 30-тата членка на НАТО

Северна Македония стана 30-тата членка на НАТО, нейното знаме ще бъде издигнато на 30 март над централата на алианса в Брюксел, се посочва в разпространено днес изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, цитирано от ТАСС.

"На 27 март 2020 г. САЩ като депозитар на договора получиха документа за присъединяването на Република Северна Македония към Северноатлантическия договор, което превърна Северна Македония в 30-тия съюзник в НАТО. НА 30 март знамето на Северна Македония за първи път ще се издигне над централата на НАТО", заяви Помпейо.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също потвърди присъединяването на страната към алианса, предаде БТА.

"Северна Македония сега е част от семейството на НАТО, семейство от 30 държави и близо 1 милиард души. Семейство, базирано на увереността, че независимо пред какво предизвикателство ще се изправим, ние всички сме по-силни и по-сигурни заедно", изтъкна Столтенберг, цитиран от Асошиейтед прес.

На свой ред президентът на Северна Македония Стево Пендарвоски поздрави сънародниците си по този повод, като отбеляза, че заради ситуацията с коронавируса в цял свят "ние не можем да отбележим събитието, както би трябвало да се отбележи, но това е исторически успех, който след три десетилетия независимост най-накрая потвърждава македонската сигурност и гарантира нашето бъдеще".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ