Германският президент на официална визита в Пловдив

Германският президент на официална визита в Пловдив

Във втория ден от посещението си в България германският президент Франк-Валтер Щайнмаейр гостува в Пловдив заедно с домакина - президента Румен Радев. Двамата посетиха завод на германска фирма за техника. Тема на двустранните българо-германски разговори са инвестициите, предава БНТ.

Държавният глава Румен Радев заяви, че страната ни трябва да направи всичко възможно, за да продължава да привлича още германски инвестиции на територията на България, защото по отношение на бизнес и инвестиции, българо-германските отношения са доказано плодотворни. Затова президентът Радев е избрал да доведе германския си колега Щайнмайер в индустриалната зона на Пловдив, където работи един от най-големите заводи на германска компания за хладилна техника. Среднодневно тук излизат по 4000 хладилника, а заетите работещи са над 1900 души.

"Знаете, че България се бори за стратегическа немска инвестиция, в тази борба е много важно и немското държавно ръководство и немската общественост да бъдат убедени, че ние в България можем. Точно по тази причина предложих на немския президент с немските медии да дойдат тук, да видят, че моделът на българо-германско икономическо сътрудничество е успешен и можем и заслужаваме да имаме такава инвестиция", коментира Румен Радев, цитиран от БНТ.

Щайнмайер и българският му колега вчера се срещнаха в София с представители на български и германски компании у нас. Работната среща бе организирана от Германо-Българската индустриално-търговка камара (ГБИТК) и бе част от официалната визита на Федералния президент в София.

"България се развива като една много интересна бизнес дестинация", каза в приветственото си слово президентът на ГБИТК Тим Курт.

"8,5% от всички преки инвестиции в страната идват от Германия, така Федералната република се превръща във втория най-голям инвеститор в страната с 3,5 млрд. евро преки инвестиции, съгласно нашето проучване", каза той. Курт изтъкна предимствата на България като бизнес дестинация, а именно – стратегическо географско положение в Югоизточна Европа, близостта до германския пазар, членството в НАТО и ЕС, стабилната валута и едни от най-ниските данъци в Европейския съюз.

"Резултатът от това е, че 88% от фирмите членове на ГБИТК заявяват в последната годишна анкета на Камарата, че биха инвестирали отново в България", каза той. "Нужни са още реформи особено по отношение на съдебната система, борбата с корупцията и с организираната престъпност, както и зачитането на медийната свобода". "Германските предприятия са заинтересовани от това да има политическа стабилност, сигурни цени и доставка на електроенергията, инвестиции в инфраструктурата и имплементиране на модела на дуалното професионално обучение в страната", допълни още той.

"Увеличението на стокообмена е впечатляващо", каза от своя страна федералният президент Щайнмайер и подчерта поредния рекорд в двустранния стокообмен, който за 2018 г. надхвърля 8 млрд. евро, както и търговския излишък в полза на България.

Президентът Щайнмайер благодари за възможността за среща на политиката с представители на германския и българския бизнес и призова представителите на бизнеса към открит разговор за очакванията им към българската и немската страна за подобряване на инвестиционната среда. "Без съмнение германските предприятия не биха били тук, ако България не се бе превърнала в атрактивна бизнес дестинация. Това включва и желанието да се вложи много енергия в обучението на младите хора“, каза той.

"От немска страна сме готови с удоволствие да ви подкрепим по вашия път към дуално професионално обучение", допълни Щайнмайер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ