Помощи по мярката 60/40 - по нови правила

Помощи по мярката 60/40 - по нови правила

Помощи по мярката 60/40 - по нови правила

Обсъдихме редизайн на мярката 60/40. Това заяви социалният министър Гълъб Донев по време на брифинг след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. По думите му, това ще стане чрез приемане на промени в постановление 151 на Министерски съвет от 2020 г., които бяха обсъдени днес със социалните партньори.

"Интензитетът на участие на държавата в мярката ще бъде разделен на две части. При 30% спад в оборота, държавата ще подпомогне 50% от осигурителния доход за лицата, попадащи в икономическите дейности, които ще бъдат подпомагани. А също към осигурителния доход ще бъдат включени дължимите от работодателя осигурителни вноски за лицата. При спад в оборота с 40%, към помощта от държавата ще се запази в съотношение 60/40, като тук 60% работодателите ще получат за своите наети работници и служители. Тази подкрепа, тази помощ ще бъде изчислена от осигурителния доход за месец април и дължимите осигурителни вноски от работодателя", обясни Гълъб Донев. 

По думите на социалния министър, мярката ще бъде продължена още 2 месеца - през юли и август, с остатъчен ресурс от европейско финансиране. Предстои обаче да се уточни периодът, в който бизнесът ще доказва спад на приходите си. 

"Всички работодателски организации подкрепиха проекта за постановление, изхождайки от факта, че има три ограничения, за да бъде той по-добър. Първото е, че няма предвидени средства в бюджета, второта - няма действащ парламент, за да промени това, и третото ограничение е чисто времево, тъй като няма да има достатъчно време за  по-сериозни изменения", заяви след срещата председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев. 

Социалният министър Гълъб Донев представи Виолина Накова като новия председател на Съюза за стопанска инициатива. "Тя е първата жена, заемаща този пост", посочи Донев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ