Шефката на "Напоителни системи" е освободена заради пропуски и нарушения

Шефката на Напоителни системи е освободена заради пропуски и нарушения

Шефката на "Напоителни системи" е освободена заради пропуски и нарушения

Причините за освобождаването на директорката на "Напоителни системи" Снежина Димова са пропуски и констатирани 18 нарушения в обществените поръчки. Това обяви на извънредна пресконференция министърът на земеделието проф. д-р Христо Бозуков.

"Аз съм човек, който не се срамува да си признава грешки. Една от тях е назначаването на Снежина Динева. Човешко е да се греши, въпросът е да не се повтарят грешките", каза още Бозуков. Въпреки, че е била освободена на 10 юни, Динева е извършвала дейности и след тази дата, без да има право, твърди министърът на земеделието. 

"На 14 и 15 юни са извършени парични преводи в особено големи размери – 1.5 млн лева от клон "Марица-Пловдив" и клон "Тополница" към клон "Струма-Места". Управителите на тези клонове за извършили нарушения и са създали условия за невъзможност за осъществяването на текущи приоритетни и неотложни плащания към държавата, както и за изплащане на работни заплати, което е абсолютен приоритет", каза още Бозуков. 

По думите на земеделския министър, осъзнавайки уязвимостта си, на следващия ден Динева праща сигнал до главния прокурор и до Бозуков, че неизвестно лице, представило се като председател на Съвета на директорите на "Напоителни системи" АД, е направило разпореждания”, коментира още министърът на земеделието. 

Дружеството към момента има несъбрани вземания в размер на 6.659 млн. лв. "Това са вземания от клоновете, които по неизвестни причини не са направени и не са търсени. В момента съставът на дружеството се състои от 1650 души и на тези хора трябва да се дадат заплати. За съжаление обаче дейността на дружеството е блокирана, защото тези, които до вчера са управлявали „Напоителни системи“, днес саботират дейността. Защо е това?
Същите тези хора нямат достойнство да приемат отстраняването си и да напуснат властта и местата, от които са се облагодетелствали“, допълни още министърът.

В същото време "Напоителни системи" има и редица задължения. "Едно от задълженията е само на 3 млн. лв. към Южното централно горско предприятие, като задълженията на дружествата не се изплащат с парични средства, а имоти - срещу заем, т.е. с почивни бази, язовири и с ВЕЦове. Горските стопанства в случая се чудят какво да правят с тези язовири и ВЕЦ-ове. Затова искам да си направите извода какво се е случвало "Напоителни системи" и какво продължава да се опитват да се прави там", коментира още министърът на земеделието. По думите му, "Напоителни системи" са поставени така, че те не могат да функционират. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ