Си Дзинпин на път да стане пожизнен президент

Си Дзинпин на път да стане пожизнен президент

Управляващата китайска комунистическа партия предложи от конституцията да бъде премахнат текста, който ограничава президентските мандати до два - общо 10 години.

Така сегашният председател Си Дзинпин може да остане лидер на страната и след 2023 г., когато приключва вторият му мандат, коментира Би Би Си.

Слуховете, че той ще се опита да остане президент и след края на втория си мандат витаят от месеци. На последния конгрес на партията миналата есен, Си Дзинпин засили още повече позициите си на най-влиятелния лидер на Китай след Мао Дзедун. Неговата идея за „китайския социализъм“ стана част от конституцията – безпрецедентно нарушаване на традициите, не беше казана нито дума за неговия политически наследник.

Председателят Си е роден през 1953 г. в семейството на един от основателите на компартията. Става неин член през 1974 г. и прави шеметна кариера до председател на партията през 2013 г. Начело на Китай започва икономически реформи и твърда антикорупционна кампания, но заедно с това и расте национализмът и намаляват гражданските свободи.

Държавната агенция Синхуа вчера официално обяви намеренията за ревизия на конституцията, без подробности. Днес е първият работен ден след празнуването на китайската Нова година и момента за обявяване на конституционната промяна е специално избран. Според анализатора на Би Би Си Силия Хътън ходът е очакван.

Президентските мандати бяха ограничени до 2 през 1990-те години при управлението на Дън Сяопин, за да се избегнат неограничената власт и култа към личността от времето на Мао Дзедун.

Китайският вестник Global Times отбелязва в редакционен коментар, че промените не означават, че китайският лидер ще остане на власт доживот, но решението е важно, тъй като страната се нуждае от „стабилно и последователно лидерство“ в периода 2020 – 2035 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ