Си Дзинпин обеща обединение с Тайван с мирни средства

Си Дзинпин обеща обединение с Тайван с мирни средства

Си Дзинпин обеща обединение с Тайван с мирни средства

Си Дзинпин обеща да осъществи „обединение“ с Тайван с мирни средства след седмица на напрежение между двете държави. Тайван отговори с призив Пекин да се откаже от „принудата“, като повтори, че гражданите сами могат да решат своето бъдеще, предаде „Гардиън“.

Китай счита демократично управляваният Тайван за своя отцепила се провинция и неколкократно предупреди, че ще я превземе, включително и със сила, ако това е необходимо. Лидерът на островната държава, Цай Ин-уен, заяви, че тя е суверенна и няма нужда да обявява независимост, нито има желание за конфликт.

Напрежението в Тайванския проток се повиши през октомври, след като в първите четири дни от месеца Китайската народно-освободителна армия изпрати свои близо 150 самолета в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван.

Държавните медии в Китай определиха този акт като демонстрация на сила, но много западни правителства разпознаха в него сплашване и агресия.

Вашингтон изрази притеснения от ситуацията, а по-късно стана ясно, че няколко американски войници от специалните части, както и морски пехотинци, тайно са обучавали тайванските сили. За първи път те са изпратени от администрацията на президента Доналд Тръмп, но тяхното присъствие досега не бе съобщавано публично.

По време на свое изказване в Голямата народна зала в Пекин днес Си Дзинпин обяви, че китайският народ има „славна традиция“ да се противопоставя на сепаратизма. „Сепаратизмът на независимостта на Тайван е най-голямата пречка за постигане на обединението на родината“, каза той.

Си каза, че „обединението по мирен начин е най-много в съответствие с общия интерес на китайската нация, включително тайванските сънародници“, но допълни, че Китай ще защити суверенитета си.

„Никой не трябва да подценява твърдата решителност, твърдата воля и силната способност на Китай да защитава националния суверенитет и териториалната цялост на китайския народ“, предупреди китайският президент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ