След проверка в "Автомагистрали": От 84 обекта само един изпълнен

След проверка в Автомагистрали: От 84 обекта само един изпълнен

След проверка в "Автомагистрали": От 84 обекта само един изпълнен

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова оповести днес резултатите от проверката на "Автомагистрали" АД за група обекти, наречени свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна. Проверката е извършена след множество медийни запитвания, както и постъпили въпроси от комисията "Манолова" в НС, уточни Комитова.

430 милиона лева са отпуснати за решаване на остри и наболели проблеми, касаещи свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна. Тези средства са постъпили в регионалното министерство и от там в АПИ. От тях 231 милиона лева са преведени на дружеството "Автомагистрали", което е сключило договори с 25 фирми на стойност 188 милиона и тези договори касаят 84 обекта. От всичките 84 обекта имаме изпълнен само един– укрепване на срутището при Рилския манастир. 182 милиона все още са във фирмите подизпълнители, а останалите 83 обекта са във фаза на проектиране, подчерта Комитова.

Тя добави, че тази проверка е направена заради големия обществен интерес към "Автомагистрали" АД. "Много си задавахме въпроса за възможните политики, за изкуството в политиката и било ли е възможно да не раздаваме тези пари преди две години, да финансираме само проектите, които са на обща стойност около половин милион лева, да изчакаме разрешенията за строеж и тогава да раздаваме пари по тези договори. Това е и причината поради която се наложи да се разделя с началника на АПИ – инж. Терзийски", заяви служебният министър на регионалното развитие.

Комитова уточни, че вчера в 16 часа са поканили всички фирми, които са получавали средства, но нито една от тях не се яви на тази среща.

Комисията е работила само по документи, подчерта тя. "15 проекта са на хартия, 9 от тях очакват разглеждане, 4 са върнати, тоест много сме далеч от всички тези 84 да имаме разрешение за строеж. Към края на тази година вече е трябвало да сме в процес на наемане на техника и доставяне на материали", каза още регионалният министър.

По думите й, по-задълбочена проверка е насочена към АДФИ и НАП във връзка с договорите за укрепване на срутища. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ