ЦИК: Не сме договаряли със "Сиела" допълнителни машини за резервни части

ЦИК: Не сме договаряли със Сиела допълнителни машини за резервни части

ЦИК: Не сме договаряли със "Сиела" допълнителни машини за резервни части

В договора между ЦИК и фирмата доставчик на машините за изборите няма клауза за допълнителни машини за резервни части. Това коментира в ефира на bTV зам.-председателят на ЦИК доц. Димитър Димитров. 

"Това, което е фиксирано в нашите правила и в договора е, че когато една машина не работи 30 минути и техникът, който представлява "Сиела Норма", не е в състояние отново да я активира, да извърши ремонта, влиза в сила универсалното правило – след 30 минути започва да се гласува с хартия. Това е, от което се страхуват част от политическата класа", посочи зам.-председателят на ЦИК.

Той обаче гарантира, че няма как случайна машина да се озове в избирателна секция. "Ще имам възможност да се запозная с всичко, което се е случило след деня. Какво си мисли г-н Тодоров (шефът на "Сиела Норама", бел. ред.) в момента? Какво е обяснил, защо се държи като дете от детска градина, обяснявайки, че трябва да сменяме щипките на машините. Нали знаете какви са щипките, те са едни пластмасови обикновени щипки, с които се слагат преградните пана, с които се изолира прекият достъп до гласа на избирателя. Това ли е проблемът - понеже една щипка ни се е счупила, дайте да сложим нова машина", възмути се Димитров. 

По думите му, машините са сертифицирани, доколкото е възможно. "Те не са одитирани, защото одит е възможен само тогава, когато те са работили и трябва да знаете какво се е случило, за да може да одитирате". 

На въпрос дали може да се гарантира честност и прозрачност на вота, Димитров отговори, че каквото е било възможно да се направи в рамките на компетенции на институция като ЦИК е направено. "Само че ЦИК не носи машината във всяка секция, нито проверява какво се случва във всяка една секция. Това е една сложна организация, наистина сложна", посочи той и уточни, че с фирмата са сключвани най-малко три различни договора: - един с "Информационно обслужване" и два със "Сиела" Норма". Димитров беше категоричен, че никъде в договора не е упоменато, че може да се поръчат допълнителни устройства, които да се ползват за резервни части.

Зам.-председателят на ЦИК допълни, че винаги е имал една и съща позиция по отношение на машините: "Винаги твърдя, че това е една беля за 80 млн. лв." 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ