Спорове в правителството на Белгия заради превъоръжаването на ВВС

Спорове в правителството на Белгия заради превъоръжаването на ВВС

Спорове в правителството на Белгия заради превъоръжаването на ВВС

Премиерът и министърът на отбраната на Белгия влязоха в открит спор за превъоръжаването на Военновъздушните сили (ВВС), съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Преди седмица премиерът Шарл Мишел заяви, че правителството разглежда четири възможности - удължаване на живота на изтребителите Ф-16, замяната им с Ф-35 или "Тайфун" по обявената обществена поръчка, или с "Рафал". Министърът на отбраната Стивен Вандепют днес отбелязва, че "Рафал", предложени от Франция след затварянето на обществената поръчка, не участват в надпреварата.

Говорител на Мишел коментира, че решението ще бъде взето от правителството и никъде другаде. По-рано тази година парламентът започна разследване, което потвърди данните, че генерали от ръководството на ВВС са укрили от Вандепют доклади за възможността за удължаване на живота на използваните досега Ф-16. Първоначално се очакваше Белгия да избере подхода за превъоръжаване на ВВС в първите месеци на тази година.

Белгийският бюджет разполага с 15 милиарда евро за нови изтребители, като се предвижда замяна на 49 самолета Ф-16, взети на въоръжение след 1975 година. Поръчката е за 34 нови машини, а в надпреварата участват "Локхийд Мартин" (САЩ) с Ф-35 и международният консорциум "Юрофайтър" с "Тайфун". Извън процедурата предложението си представи Франция с изтребителя "Рафал". Дружеството "Сааб" (Швеция) се отказа от участие със своите машини "Грипен".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ