Над 100 американски военни от допълнителния контингент вече са в Румъния

Над 100 американски военни от допълнителния контингент вече са в Румъния

Над 100 американски военни от допълнителния контингент вече са в Румъния

Първите над 100 американски войници от допълнителния американски контингент пристигнаха в Румъния, съобщи румънското министерство на отбраната. Те ще подсигурят логистиката за разквартируването на войниците от САЩ, които се очаква да пристигнат в страната в близко бъдеще, уточни на пресконференция  румънският министър на отбраната Василе Дънку, цитиран от световните агенции.

Това означава, че "не след дълго ще дойде и останалата част от войските", посочи военният министър, но отбеляза, че към момента няма решение за точния ден на пристигането.

В Румъния вече са разположени над 1200 американски, италиански и полски войници, а президентът на Съединените щати Джо Байдън обеща още 1000 войници в отговор на засилената активност на руската армия на границите с Украйна. Миналата седмица Пентагонът потвърди планове за изпращане на допълнителни военни контингенти в Румъния, Полша и Унгария, според които 2000 американски войници ще бъдат прехвърлени от САЩ в Полша и Германия, а около 1000 ще бъдат предислоцирани от Германия в Румъния

Най-голямата криза след Студената война

Никой и по никакъв повод не ни налага решения за нашата сигурност. България е суверенна страна и решенията за сигурността се взимат от българското правителство и от Народното събрание. Такъв коментар направи по-рано днес министърът на отбраната Стефан Янев при откриването днес на Годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

Темата на двудневния форум тази година е "Адаптиране на структурата на въоръжените сили, планирането, подготовката и използването им към изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона". За участие в конференцията у нас пристига началникът на щаба на Съюзното командване на НАТО по операциите адмирал Йоахим Рюле.

"Средата за сигурност е променена. Случващото се около границата на Украйна е предизвикателство за евроатлантическата сигурност и има значителни негативни отражения върху българската сигурност", каза министърът на отбраната. Той посочи, че никой по никакъв повод не ни налага решения, свързани с нашата сигурност. В съюзен формат решенията се взимат след консултации и с консенсус като всяка една страна членка представя своята суверенна национална позиция. 

"Днес регионът, в който живеем е изправен пред една от най-сериозните военно-политически кризи от края на Студената война. Това предизвикателство изисква от нас да реагираме адекватно и да действаме смело, решително и национално отговорно", посочи Янев.

Министърът на отбраната припомни, че в рамките за засилените консултации с НАТО и съюзниците в последните дни няколко пъти е коментирал решенията на правителството, свързани със засилването на сдържащия отбранителен потенциал на Източния фланг на Алианса и нашия принос към него. Министър Янев заяви, че за него като политик и държавник основната движеща сила, мотивираща неговите решения, е защита на националната сигурност и на българските национални интереси. 

"Има 5 приоритета, върху които да се насочим. Първият е хората в отбраната. Трябва да привлечем хора за вакантните длъжности. Друг приоритет е модернизацията на въоръжените сили. Ние ще подновим проекта за бойна машина за пехотата. Ще направим всичко средствата за отбрана да достигнат 2% от Брутния вътрешен продукт до 2024 година", добави Стефан Янев.

Според него целта е да се направи анализ на въоръжените сили, за да може да се повиши бойната им подготовка и готовност. Той посочи, че ще се създаде батальон на бойна група, която нямаме. 

"Батальони имаме много, а батальонна бойна група сега създаваме. Когато говорим за дефицити не говорим за нещо, което може да бъде създадено за 2 дни, говорим за дефицити от гледна точка на стандартите на НАТО, изискванията в съюзна среда. В състава на батальонната бойна група трябва да има артилерия с калибър какъвто ние нямаме. Това е един от елементите, за който ще бъде направено запитване и този дефицит да бъде запълнен", обясни Янев. Нещо повече, България спешно ще търси кандидати за около 5000 незаети войнишки длъжности, а привличането на хората ще става с по-високи заплати и социални придобивки. 

На въпрос какви теми ще бъдат разисквани с делегацията от САЩ, оглавявана от съветника на Държавния департамент Дерек Шоле, която от днес е в България министър Янев посочи, че ще бъдат обсъждани широк кръг от теми. 

"Най-общо темите ще са в рамките на стратегическото партньорство между двете страни. В този смисъл, вероятно ще имаме комуникации по тема дали американски елементи и сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група, но решенията ще се взимат след разговорите на военно-техническото ниво. И все пак да не забравяме, че в алгоритъма на взимане на решения, предстои среща на министрите на отбраната на НАТО през следващата седмица и след това ще имаме ясен хоризонт", каза още министър Янев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ