Стефан Янев: Имаме готовност да съберем Съвета за сигурност към МС

Стефан Янев: Имаме готовност да съберем Съвета за сигурност към МС

Стефан Янев: Имаме готовност да съберем Съвета за сигурност към МС

В готовност сме да съберем Съвета за сигурност към Министерски съвет, на който да обсъдим и приемем конкретни идеи и предложения. Това каза премиерът в служебното правителство Стефан Янев в отговор на въпрос на Минчо Куминев за кризата в Афганистан.

"Ще се въздържа да правя коментар на геополитическата обстановка и какво е довело до ситуацията в Афганистан. Това, което прави българската държава, правителството и всички ангажирани както ведомства, така и различни служби, е да следи непрекъснато обстановката, да я оценява и да подготви националната система за защита на националната сигурност да реагира адекватно на потенциално увеличаване на мигрантската вълна. Има известно увеличение на мигратския натиск срещу границата на Република България", каза премиерът. 

Той заяви, че това се наблюдава и преди да се развият събитията в Афганистан. "На първо място защитата на националната граница, включително по отношение на допълнителен мигрантски натиск, е един непрекъснат процес, който продължава последните вече 7-8 години с различна степен на този натиск. Ситуацията в момента се контролира от МВР и съответните негови структури, като към момента под ръководството на ГД "Гранична полиция" личният състав, който патрулира, който е оборудван с необходимите допълнителни средства за наблюдение и необходимите материални средства, включително високопроходими автомобили, е увеличен с 600 души", каза още Стефан Янев. 

Премиерът уточни, че е осъществена координация с Министерство на отбраната за увеличаване на необходимите патрули. По думите му, от първостепенно значение е границата с Турция, но в същото време границата с Гърция също не е за подценяване.

"Необходима е централизация, за да може да използваме месеците преди да се развали времето за ремонти по оградата по границата. Обмисляме да централизираме дейността по отговорността на държавната граница изцяло върху МВР, съответно върху "Гранична полиция". В момента има смесване на отговорностите. Областните управители имат отношение по поддържането на съоръжението, а "Гранична полиция" охранява", добави Янев. 

Стефан Янев отчете, че другото, което може да направи парламента за разрешаването на мигрантската криза, е да приеме актуализацията на бюджета. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ