Столичната община протестира срещу отпадането на ВиК проекти от Плана за възстановяване

Столичната община протестира срещу отпадането на ВиК проекти от Плана за възстановяване

Столичната община протестира срещу отпадането на ВиК проекти от Плана за възстановяване

Столичният общински съвет прие протестна декларация срещу отпадането на ВиК проекти на стойност 250 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост. Декларацията бе обявена от Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в Общината.

Проектите включват изграждане на ВиК системи и пречиствателни станции за отпадъчни води в четири агломерации с население от 10 000 жители на територията на Столична община – Ботунец, Кремиковци, Панчарево-Кокаляне и Волуяк.

Основният довод за изключването им от финансирането е, че София има концесионер на ВиК-услугата и въпросът за държавните помощи не е решен. До 2025 г. концесионерът е частната компания „Софийска вода“, която се управлява от френското дружество Веолия.

"Отчитайки факта, че само за постигане на съответствие с изискванията на Директива 91/271/ЕИО и осигуряване на съвременен начин на живот на населението по отношение на отпадъчните води към 31 декември 2018 г. необходимият индикативен финансов ресурс е над 5,8 млрд.лева, като за агломерациите с население между 2000 и 10 000 жители нужният ресурс е около 3,9 млрд.лева, не можем да приемем, че тази финансова тежест трябва да бъде поета изцяло от гражданите, а този ресурс да бъде осигурен през техните сметки за тези комунални услуги", се казва в декларацията на СОС.

Междувременно на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов съобщи, че проектът за модернизиране на Напоителни системи отпада в ревизираната версия на Плана, бави Пеканов. Според него проблемът с този проект е, че във формата, в която е бил заложен, не е отговарял на изискванията по Плана за възстановяване и устойчивост - да се докаже, че всеки един проект няма да навреди на околната среда. Тази работа не е била свършена преди и за толкова кратък период от време също не може да се свърши, защото трябва да се направи оценка на въздействието. Към момента такава оценка би забавила този план с месеци. Затова към текущата версия на плана този проект е изваден. Като компенсация е предложен един фонд за модернизация на селското стопанство.
Ресурсите за София са намалени, добави вицепремиерът. Пеканов уточни, че е имало два проекта, които са били на стойност около 560 млн. лева. Сега са намалени на около 360 млн. лева. По отношение на проекта за метрото, той се запазва, защото кметът Йорданка Фандъкова е информирала служебното правителство, че дори най-малкото намаляване на ресурси по този проект, би заплашило неговото изпълнение. Затова намалението отива по другия проект, който е бил фокусиран върху София - за модернизиране на ВиК системите

Окончателният вариант на Плана за възстановяване и устойчивост на служебното правителство бе обявен за обществено обсъждане  наскоро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ