Фандъкова: 40% от данъците на софиянци отиват за градския транспорт

Фандъкова: 40% от данъците на софиянци отиват за градския транспорт

Фандъкова: 40% от данъците на софиянци отиват за градския транспорт

Няма проблем с доставките на газ за градския транспорт, а с цената му. Това обясни в ефира на bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя увери, че до промени в линиите на този етап няма да се стигне, но е необходимо допълнително финансиране от държавата.

"В момента дефицитът в градския транспорт е 143 милиона лева. Столична община го подкрепи със 170 милиона лева от собствения си бюджет. Това са всъщност данъците на гражданите. Близо 40% от данъците на софиянци отиват за подкрепа на градския транспорт. Това означава в други сфери като детски градини, издръжки на социални дейности да се намалят или пък от други проекти да се намалят тези средства", каза Фандъкова.

По думите й, две са причините за тежкото състояние на градския транспорт – намаляването с до 70% на пътниците по време на COVID кризата и настоящото покачване на цените на енергоностителите. Сметката за ток на метрото е скочила 4 пъти, а държавните компенсации покриват 30%. Столичният кмет е получила уверение, че няма да има спиране на доставките на газ към общината. Към този момент няма да се намалява температурата на водата за потребителите на "Топлофикация София", което е предвидено които кризисна мярка. 

Относно напрежението около искането за сваляне на украинското знаме от сградата на общината, Йорданка Фандъкова заяви: "Апелирам народните представители да не настройват хората едни срещу други. Тези симпатизанти са водени именно от тях. Политиците си правят пиар с тежката тема и ситуацията в Украйна, а украинското знаме, окачено на Столична община, е просто морална подкрепа".

За приема в детските градини, Фандъкова посочи, че в момента кандидатстват около 23 600 деца. Около 2600 от тях са деца, които посещават в момента детски градини, но имат желание за преместване в по-предпочитана от тях около 13 600, но това е само първо класиране.

"Около 1500 места ще има недостиг в групата от 3 до 6 години, която е много важна за социализирането на децата преди първи клас. Именно с този недостиг искаме да се справим до края на мандата. Открити са 1200 нови места за децата в градините, но за съжаление, това не е достатъчно. Търсят се варианти, където е възможно да се откриват още допълнителни групи. Към момента се строят още 20 нови сгради. Така ще бъдат открити още 1500 места", посочи столичният кмет.

Фандъкова отбеляза, че сега помощта за неприето дете е 372 лева, а държавата поема 650 лева в общинските градини. Толкова, според нея - 650 лв. трябва да бъдат и парите за неприето дете, така хората ще могат да намерят място в частна детска градина. Най-голям недостиг има в районите "Красно село", "Витоша", "Триадица", каза тя.

Кметът на столицата допълни, че се търси решение и по въпроса с недостига на медицински сестри в яслите. По думите й вероятно ще се направи промяна в наредбата на Министерството на здравеопазването, която да даде възможност на педагогически специалисти също да започнат работа в яслите. 

По отношение на чистотата на въздуха в София, Фандъкова заяви, че през последните 3 години градът е в средногодишните норми на Европейската комисия. "Работим по няколко направления, едно от тях всъщност даде сериозен резултат. Това е подмяната на старите автобуси. Очакваме нови електробуси, нови трамваи. Продължаваме изпълнението на амбициозните проекти за безплатна подмяна на печките на дърва и въглища, но отново заради тази криза с горивата се изправяме пред проблем. Вече все повече домакинства се отказват от договорите, които вече сме подписали за тази подмяна, защото се страхуват от бъдещите си сметки, така че много е комплексен въпросът", посочи столичният кмет. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ