София

София вече разполага с електронна система за адресна регистрация

София вече разполага с електронна система за адресна регистрация

Адресната регистрация вече е напълно дигитализирана за всички 24 района на Столична община. София започна пилотното поетапно въвеждането на адресна регистрация в различни райони като част от програмата на кмета Йорданка Фандъкова за привличане на нови технологии и развитие на дигитализацията в предоставяните услуги за гражданите и бизнеса, съобщават от пресцентъра на общината.

"Смяната на адресна регистрация отнема около 10 минути и изисква облачен електронен подпис, предоставян от някои компании, одобрени от Комисията за регулиране на съобщенията. За да бъде още по-лесно, са нужни и законови промени, защото така ще отпадне изискването за снимка, сканирано копие на нотариален акт, декларация за съгласие – ненужни за тези цели вече документи. С оптимизацията на законодателната рамка множество процеси по услуги, предоставяни от община за гражданите, ще се случват още по-бързо и ефективно", каза зам.-кметът по дигитализацията на Столична община Генчо Керезов.  

Смяна на адресна регистрация напълно свободно може да бъде направена от адрес в интернет - https://address.sofia.bg/bg

Столичният общински съвет се обедини единодушно около решението системата да се въведе навсякъде поетапно с одобрен график и напълно безплатно, за да свикнат гражданите с услугата. В рамките на няколко месеца всеки четвърти гражданин, който е използвал тази услуга във всеки въведен пилотно район, го е направил електронно през портала. За отрицателно време направените досега електронни заявки през новата система са няколко пъти повече, отколкото тези в цялата община за последните 6 години, се допълва в съобщението. 

Служителите в районните администрации работят с административния модул. Обучението на служител трае между 15 и 30 минути, което прави внедряването на работния процес със системата за административните звена плавно и бързо. Голямото предизвикателство пред Столична община е през следващите години да свържат всички електронни услуги, които предлага, в една обща рамка, посочват от общината.