Страни от Азия и Тихия океан подписаха най-голямото търговско споразумение

Страни от Азия и Тихия океан подписаха най-голямото търговско споразумение

Страни от Азия и Тихия океан подписаха най-голямото търговско споразумение

След осем години на преговори 15 страни от Азиатско-Тихоокеанския район подписаха на виртуална среща в Ханой мащабно споразумение за световна търговия - най-голямото в света като брутен вътрешен продукт на страните, участващи в него, съобщиха осведомителните агенции.

В края на тридневната срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) новината за подписването на важното споразумение съобщи виетнамският премиер Нгуен Суан Фук, предаде БТА. 

Регионалното всеобхватно икономическо споразумение (РВИП/RCEP) предвижда създаването на гигантска зона за свободна търговия между десетте страни от АСЕАН, Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. Страните от споразумението произвеждат 30 процента от световния БВП, а населението им възлиза на 2,2 милиарда души.

Идеята за пакта е от 2012 г. и е смятана за китайския отговор на подобна американска инициатива, която впоследствие отпадна. Индия също се очакваше да се присъедини към него, но се отказа, опасявайки се, че пазарът й ще бъде залят от евтини китайски стоки.

"От началото на 2020 година коронавирусната пандемия обхвана повече от 200 страни и територии, създавайки предизвикателства в социално-икономическата и политическата сфера и намалявайки мобилността на търговията и инвестиционните потоци в света", каза днес виетнамският премиер и добави, че от началото на годината се полагат и усилия проблемите да се решават чрез преговори.

Когато заработи, споразумението ще намали митата, ще създаде общи търговски правила и ще улесни веригите за доставки. То ще обхваща търговия, услуги, инвестиции, електронна търговия, телекомуникации и авторски права.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ