Танева: Добивът на пшеница тази година е достатъчен за изхранването на населението

Танева: Добивът на пшеница тази година е достатъчен за изхранването на населението

Танева: Добивът на пшеница тази година е достатъчен за изхранването на населението

Добивът на пшеница тази година е малко над 4,6 милиона тона. Напълно достатъчно за зърнения баланс и вътрешното потребление за изхранване на населението и фураж, за което отиват около милион и половина. Тази разлика от обичайните добиви в последните четири-пет години между 5,8 до 6, това означава по-малък обем за износ. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред журналисти при откриването на учебната година в Тракийския университет в Стара Загора.

По думите й, в момента тече жътвата на слънчоглед и царевица, където се очакват намалени добиви. "И при слънчогледа, и при царевицата говорим за добиви, които ще осигурят фуражния баланс и този, който е за изхранване при слънчогледа и царевицата. Там ще говорим за разлики, които ще се отразят в по-ниския износ. Жътвата е по-напреднала при слънчогледа и с увеличаването на процента ожънати площи, расте и средния добив. Ще се радвам, ако намалението е в рамките на 20-25%", добави Танева. 

"В момента по мярка 4.3 по старата мярка за развитие на селските райони ще бъде извършена рехабилитация на съществуваща напоителна система.
Поливните площи ще се увеличат значително, включително и тук. В момента от Фонда по възстановяване ние сме предложили за възстановяване на останалата част от напоителната система. Това също ще доведе не само до по-добър достъп и увеличаване на площите, но и до икономично изразходване на водата точно за напояване. През пролетта следващата година ще има яснота дали това наше предложение ще бъде одобрено от страна на държавата. Ако то бъде одобрено това ще бъде основната инвестиция", каза още тя. 

И отбеляза, че според метеорологичните прогнози до ноември, с които разполага министерството, се прогнозира продължаване на периода на засушаването. "Земеделието е най-рисковия сектор, който зависи от климата", добави Танева. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ