Танева: Мерките за повече българска продукция по магазините ще са в сила до 31 декември

Танева: Мерките за повече българска продукция по магазините ще са в сила до 31 декември

Танева: Мерките за повече българска продукция по магазините ще са в сила до 31 декември

„Засега мерките да има повече българска продукция по магазините ще са в сила до 31 декември“. Това заяви на брифинг в МС министърът на земеделието Десислава Танева. Тя допълни, че ù се иска тези мерки да продължат и след извънредното положение.

„Продължаваме да следим как ще се развие ситуацията. Част от мерките, които взимаме, включително и постановлението, което коментираме, е за смекчаване ударите от това намаление на потреблението вследстве на затворени сектори. В краян а земеделския сезон или през есента ще имаме картина какво е станало през този сезон в условията на пандемия“, каза министър Танева и добави, че ако тя води война, то тя е за оцеляването на малките производители.

По думите й, няма нито една изключена верига от наредбата. „Предоставихме и възможност секторите „Плод и зеленчук“ да получат 75% от обвързаната си подкрепа като предварителен кредит с 2% лихва с цел да продължат производството си. Настоящата пандемия ни принуждава да вземем бързи, ликвидни мерки с цел минимизиране на щетите от загубата на свитите пазари“, каза още Танева. 

Вторият пакет от мерки е насочен към сектор „Растениевъдство“, който има възможност да кандидатства по европрограми за закупуване на хладилници и друга техника, да им бъде изплатена авансово субсидията, за да отговорят на изискванията на търговските оператори за излагане на продукцията. „Не всички малки производители са готови да изпълнят изискванията на търговците, те ако бяха готови, нямаше да има мерки за такава подкрепа. В момента най-важното е да се погрижим за хората, които са финансово неустойчиви“, обясни земеделският министър. 

„Сутринта, заедно с премиера, проведохме видеоконферентна връзка с представители на различни сектори в земеделието. Срещата бе по отношение на приетото постановление на МС са създаването на регионални "къси канали" за доставка в търговските вериги. Вчера се прие и определението за обхвата на търговските обекти, които ще попаднат в постановлението. Става въпрос за всеки оператор, който има над 10 обекта“, каза още Танева. По думите й е много важно да минимизираме изхвърлянето на храна.

Земеделският министър съобщи още, че са изплатени 145 милиона лева помощи на земеделските производители. Очаква се на 27 април да започне и подкрепа за биопроизводството по Мярка 11.

„Помолихме за списъци на оранжерии и ферми, от които да купуваме продукция. От 13 март насам сме предложили на доставчиците, с които работим много къси срокове за плащане– между 7 и 14 дни. Имам уверение и от други търговски вериги, че и те правят същото“, заяви Милена Драгийска управител на „Лидл България”. И допълни, че в тази кризистна ситуация трябва да се отворят максимално много канали, които да разрешат проблема „Българските произведители може да са спокойни. Тази подкрепа е изключително важна в този момент и поискахме от МЗХ да скъсим пътя на комуникация, за да помогнем на най-спешните, които утре могат да извадят продукция и на които е отказан износ", коментира Драгийска.

„Сега трябва да се намери най-добрата уредба, за да са от полза на цялото общество", коментира Георги Гърневски, ръководител на проекта на Метро за директна работа с производители на плодове и зеленчуци. 

Министър Танева каза, че е добре мерките да продължат и след извънредното положение, като Министерството на земеделието и храните има готовност да съдейства с регистрите на производителите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ