"Булгаргаз" ще връща над 201 млн. лв. на клиентите си

Булгаргаз ще връща над 201 млн. лв. на клиентите си

"Булгаргаз" ще връща над 201 млн. лв. на клиентите си

"Булгаргаз" ще възстанови над 201 млн. лева на своите клиенти. От тях 59 милиона отиват за „Топлофикация-София", 22 милиона за газоразпределителните дружества, за химическата промишленост 52 милиона и за стъкларската – 16 милиона. Това обяви в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов. И се пошегува, че утре очаква да има хубава карикатура, защото стотиците милиони се връщат при българските граждани.

Причината за днешното извънредно правителствено заседание бе обявеното от "Газпром" през март тази година намаляване с над 40% доставната цена на природния газ за България със задна дата от август 2019 г. Заради това от руската компания възстановиха надвзетите пари на "Булгаргаз". Сега общественият доставчик от своя страна ще възстанови надвзетите средства на своите клиенти. 

"Проведохме трудни, успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България. Цената на газа от миналата година към днешна дата е с 53% по-ниска към 1 юни 2020 г., а за март е с 42% по-малко. От 31 март 2020, спрямо 1 юни 2020, е 53% намаление на цената. Това е в полза на българските граждани и бизнес", добави Борисов. 

Министър-председателят съобщи още, че мярката 60/40 се удължава до септември. "Имаме готовност тя да се удължи до края на годината. Всеки един бизнес, който е в затруднение, ще може да се рестартира с наша помощ", каза Борисов. 

По данни на социалния министър Деница Сачева към петък подадените заявления по мярката 60/40 са 15 371 за 260 698 работници и служители. До момента са изплатени 73 милиона лева за 170 000 души. Очакванията на Министерството са броят на заявленията по мярката да се увеличават. От 1 юли ще действа нов дизайн на мярката, който ще даде възможност повече сектори да могат да се възползват от субсидиите. 

Тя обяви и инициирането на нова мярка за намаляване на безработицата. Със 160 млн. лв. от Оперативна програма „Развитие на човешките развитие” ще се осигури работа срещу минимална работна заплата и осигуровки на част от незаетите. Сачева обяви още, че се работи по закон  за жестомимичния език в телевизиите. 

Министърът на транспорта Росен Желязков коментира концесията на летище София. „Решението на ВАС е окончателно. Това отваря възможността за подписване на договори и започване на така наречения преходен период, в който се предава управлението на актива летище София. Летищен оператор е Мюнхен. Всички участници бяха с добри оферти. До средата на юли вероятно ще се подпише договора и в следващите дни трябва да бъде преведено първоначалното плащане. Това плащане струва 550 милиона без ДДС. То ще отвори вратата за сериозните бюджетни постъпления в рамките на тази година", поясни той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ