Тошко Йорданов: Трябва да се направят компромиси в името на голямата цел

Тошко Йорданов: Трябва да се направят компромиси в името на голямата цел

Тошко Йорданов: Трябва да се направят компромиси в името на голямата цел

Ще продължим да бъдем такива, каквито сме. Без политическо лицемерие. Такава заявка дадоха от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" по време на срещата при президента Румен Радев. От партията изтъкнаха, че ще трябва да се направят необходимите компромиси в името на голямата цел. 

"Вашата политическа сила вече доказа себе си като част от промяната на България. Много български избиратели продължават да виждат във вас надеждата за една нова и откровена политика, която назовава ясно проблемите и решенията и не ги замита под килима. И съм убеден, че с опита, особено от изминалата година, вие вече имате ясна представа за предизвикателствата и задачите пред едно ново управление, и имате готовност да допринесете за тяхното решаване", каза в началото на разговора президентът Румен Радев. 

Той изтъкна, че двете служебни правителства, назначени от него са стабилизирали страната, но също така са показали, че с общи усилия могат да бъдат надмогвани различията в името на бъдещето на България. 

Тошко Йорданов отговори, че отдавна ясно са заявили, че ще направят всичко по силите си, за да има нормално правителство. "Винаги сме спазвали думата си, без политическо лицемерие. Ще продължим да бъдем такива, каквито сме. Без политическо лицемерие. Ще назоваваме нещата такива, каквито са. Ще бъдем предвидими и лоялни партньори, ако разбира се, колегите, с които водим преговори, също бъдат такива. В момента знаем, че трябва да се надмогне личното его. Трябва да се направят необходимите компромиси в името на голямата цел", добави той.

"Моделът ГЕРБ и ДПС все още не е разграден. Надявам се в останалите политически партии да има здрав разум, да постигнем необходимите компромиси, да уточним правилните стъпки", каза още Тошко Йорданов като очерта за цел страната да започне да се нормализира. 

Предстоят още две срещи в Президентството. От 10:15 часа държавният глава ще се срещне с представители на парламентарната група на "Демократична България", а от 13:00 часа с ПП "Възраждане". 

Това са третите за годината консултации на държавния глава в опит да бъде съставено редовно правителство, след като след парламентарните избори на 4 април и на 11 юли не се стигна до сформиране на редовен кабинет. След вота на 14 ноември от "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" заявиха готовност за съставяне на правителство и проведоха серия от разговори в 18 публични дискусии по секторни политики с цел подписване на коалиционно споразумение. Очаква се то да бъде подписано в следващите дни, а до края на седмицата да бъде връчен и първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Според Конституцията, президентът след консултации с парламентарните групи връчва първия проучвателен мандат за правителство на кандидата за премиер, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, който има 7-дневен срок да предложи кабинет.

По време на вчерашните срещи при президента Румен Радев, от "Продължаваме прояманата" обявиха, че са завършили коалиционното споразумение и очакват до края на седмицата да им бъде връчен мандата за съставяне на праителство. На излизане от Президентството съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че ако получи одобрение, веднага ще обяви структурата на Министерския съвет. 

От ГЕРБ-СДС пък се зарекоха да бъдат знаеща, можеща и непримирима опозиция и че всяка грешка ще бъде осветявана. От ГЕРБ-СДС изразиха несъгласие с прекалено позитивната оценка на президента по отношение на служебното правителство и изразиха надежда, че с началото на новия му президентски мандат, стилът на управление на Румен Радев да бъде друг. 

От ДПС бяха категорични, че преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите, политическите субекти и диалог между институциите. Нещо повече, от партията заявиха, че одобрен План за възстановяване и устойчивост и одобрени оперативни програми, могат да дадат тласък за развитието на икономиката в страната.  

От БСП обявиха, че ще имат сериозен принос в решаването на проблемите на страната, и намекнаха, че новото управление ще има нужда от "силен социален лектор". Оттам допълниха, че ще положат усилия да има редовен кабинет и работещ парламент, и като най-важна задача ще бъде работата по приемане на Бюджет 2022.  

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ