Третият мандат отива при БСП

Третият мандат отива при БСП

Третият мандат отива при БСП

Третият проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство отива при „БСП за България“, съобщи прессекретариатът на президентството.

Държавният глава Румен Радев ще връчи мандата на лидера на социалистите Корнелия Нинова утре, 27 август, в 9:30 часа на „Дондуков“ 2. Според Конституцията изборът на коя политическа сила да бъде връчен третият мандат за съставяне на правителство е на държавния глава. С днешното си решение Радев сложи край на спекулациите и политическите наддавания кой ще получи папката за трети опит за излъчване на кабинет. След като ИТН оттеглиха в последния момент от парламента проектокабинета си, а от ГЕРБ върнаха мандата още при връчването му, теоретично възможност за мандат имаха останалите четири партии - БСП, ДПС, ДБ и ИБГНИ. Най-малката парламентарна група не криеше надеждите си, особено в лицето на Мая Манолова папката с мандата да отиде при нея. Интригата подгря и самата шефка на парламента Ива Митева, която посочи именно Манолова като най-подходящият получател на третия мандат. Това обаче събуди остро недоволство в редиците на Левицата. "Нека всеки да си гледа правомощията, реагира остро към Митева зам.-председателят на Народното събрание от БСП и член на партийното ръководство Кристиан Вигенин. Важно е не само кой ще получи третия мандат, а и как ще бъде извървян пътят към последния шанс държавата да си вземе глътка въздух през зимата с редовен кабинет, написа той в социалните мрежи.

В крайна сметка изборът на Радев се спря на третата по големина парламентарна сила в момента. „Напълно разбираме отговорността, която сега поемаме – огромна и тежка отговорност на третия мандат като последна възможност“, заяви Нинова на брифинг в парламента.

Лидерът на БСП поясни, че разбират, че трябва да дадат адекватен отговор на изпитанията, да проявят разум, мъдрост, диалогичност, държавническо отношение по въпроса. „Знаем тежестта си като парламентарна група - трета сила, с 36 депутати. Така ни подреди народът, че никой да не може сам да състави кабинет”, каза още тя.

Нинова обеща партията да прояви максимум разум и диалогичност към другите партии на протеста. На преговори ще бъдат поканени само „Изправи се БГ! Ние идваме!”, „Демократична България” и „Има такъв народ”, подчерта тя. "Ще подходим различно от носителя на първия мандат и няма да поставяме предварителни условия и определени от нас кандидатури за министри и премиер.

Разговорите с другите партии ще бъдат публични, съобщи още Нинова.

"Искаме да вземем това решение заедно, търсим консенсус. Всичко ще се случи публично пред народа, за да се знае какви преговори водим с кого и за какво”, заяви тя.

На този етап тя е категорична, че няма да бъде кандидат за премиер. "Смятам, че не бива да е нито един от политическите лидери на партиите. Моментът е такъв, че трябва да отстъпим назад и да изберем надпартийна фигура, консенсусна, уважавана, която да проведе политиките, които ще заложим и да изведем България от кризата”, добави тя.

По отношение на политиките в хода на преговорите за съставяне на правителство с третия мандат от БСП ще предложат да се използва политическата декларация, постигната при първия кръг от преговори. „Тя беше един добър документ, в който участвахме и четирите партии, заявихме си приоритетите, последваха доста сериозни експертни разговори и постигнахме съгласие по най-важните въпроси за България. Този документ остава отворен и можем да го променяме”, обясни още лидерът на столетницата. 

Третият мандат няма ограничения в срока за предлагане на кабинет. Когато обаче той бъде излъчен официално, отново тече 7-дневен срок, в който трябва да се събере подкрепа или мандатът да бъде върнат. Ако отново бъде неизпълнен, 46-ото Народно събрание ще бъде разпуснато и ще бъдат насрочени нови избори за парламент.

В миналата неделя президентът обяви, че максимално ще забави връчването на третия мандат, за да даде повече време на партиите. „Хората очакват да видят ясно поета отговорност от българския парламент, от политическите партии, които в момента са в този парламент“, посочи тогава той. Носител на третия мандат БСП стана и след предсрочните избори през месец април.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ