Тръгна петиция срещу кандидата за културен министър на Трифонов

Тръгна петиция срещу кандидата за културен министър на Трифонов

Тръгна петиция срещу кандидата за културен министър на Трифонов

Петиция срещу избора за министър на културата в проектокабинета на Слави Трифонов се разпространява в онлайн пространството от няколко часа.

Над 1700 души вече са се подписали срещу избора на лидера на „Има такъв народ“ Станислава Армутлиева да стане културен министър, а броят им се увеличава с всяка изминала минута.

Създателите на подписката призовават Слави Трифонов и заместникът му в ИТН, Тошко Йорданов, да изберат друг кандидат за поста на Армутлиева.

„Ние, културните дейци, артисти и общественици, сме категорично против тази кандидатура, защото се нуждаем от достоен министър, който притежава образованието, опита, професионализма и съвестта да заеме тази отговорна позиция“, поясняват създателите на подписката, актрисата Десислава Миланова, музикантът Християн Георгиев и Диляна Величкова, която е основател на базираната в Берлин художествена галерия Kuker Berlin.

Според тях в сферата на културата има наложителни и ключови въпроси, а техните решения са невъзможни, ако „постът не е поверен на компетентен и почтен професионалист“.

Петицията се разпространява в социалните мрежи, както и чрез уебсайтове на граждански организации.

Вчера Трифонов представи номинираната от него за културен министър Армутлиева като човек с 30-годишен опит в мениджмънта на творчески продукти, авторски и сродни права. Армутлиева е член на УС на Българската асоциация на музикалните продуценти, както и на УС на „Музикаутор“, организацията за управление на правата на автори и издатели в областта на музиката. Създателите на подписката обаче я определят като „системно свързвана“ с монопол над аудио съдържанието в електронните медии в България.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ