Тръмп номинира за държавен секретар петролен шеф, приятел на Путин

Тръмп номинира за държавен секретар петролен шеф, приятел на Путин

Тръмп номинира за държавен секретар петролен шеф, приятел на Путин

Избраният президент Доналд Тръмп ще номинира днес за държавен секретар изпълнителния директор на петролната корпорация ExxonMobil Рекс Тилърсън, твърдят от антуража му.  

Тръмп спази традицията да съобщава първо в Twitter намеренията си и вчера обеща да назове днес името на новия шеф на американската дипломация.

Освен бизнесменът Тилърсън за поста бяха споменавани имената на бившия кандидат за президент Мит Ромни, на бившия директор на ЦРУ Дейвид Петреус, на председателя на сенатската комисия по външна политика Боб Крокър и на бившия посланик на САЩ в ООН Джон Болтън.

Самият Тилърсън заяви още в събота, че за него ще е голяма чест да оглави Държавния департамент.

Кандидатурата му обаче вероятно ще срещне съпротива при гласуването в Сената заради близките връзки на петролния бизнесмен с Русия. Той се е срещал няколко пъти с президента Владимир Путин, който през 2013 г. го удостои с руски държавен Орден за дружба за приноса му за укрепване на сътрудничеството в енергийния сектор, припомня Нова тв. 

Назначението идва на фона на заключението на американските разузнавателни служби, че чрез хакерски атаки и други методи Русия се опитала да влияе на изборните резултати в полза на имотния предприемач.

Тръмп отхвърли тези твърдения и постави под съмнение изводите на разузнавателните служби, но няколко сенатори – републиканци и демократи, поискаха от Конгреса да разследва руската намеса в американските избори.

Сенаторът от Флорида Марко Рубио написа в Twitter: “приятел на Путин не е качество, което търся в държавния ни секретар”, отбелязва Нова тв. 

Вчера Тръмп назначи още ключов играч в екипа си – бившият номер 2 в Goldman Sachs Гари Кон ще оглави Националния икономически съвет.

По рано бяха обявени имената на Рейнс Прибъс, който ще оглави администрацията на Белия дом, новият главен прокурор ще е сенаторът от Алабама Джеф Сешънс, конгресменът Майк Помпео ще оглави ЦРУ, начело на Пентагона ще е морският пехотинец ген. Джеймс Матис, съветник по националната сигурност става ген. Майк Флин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ