Тръмп обмисля да открие посолство на САЩ в Йерусалим

Тръмп обмисля да открие посолство на САЩ в Йерусалим

Тръмп обмисля да открие посолство на САЩ в Йерусалим

Американският президент Доналд Тръмп проучва какви биха били последиците върху мирните преговори между израелците и палестинците, ако премести американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, съобщи държавният секретар на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим беше едно от обещанията на Тръмп по време на предизборната му кампания.

Президентът проучва внимателно как такова решение може да повлияе върху мирния процес, заяви Рех Тилърсън пред телевизия Ен Би Си.

Изявлението бе направено преди предстоящото посещение на Тръмп в Близкия Изток, където ще се срещне с лидерите на Израел и Палестинската автономия.

Решението на Тръмп ще зависи от в голяма степен от реакциите на правителствата в региона.

Държавата Израел смята, че Йерусалим е нейна историческа столица и иска посолствата на всички държави да са там. Това мнение обаче среща съпротивата на съюзниците на САЩ, тъй като палестинците обявяват източната част на града за столица на бъдещата държава.

Позицията на Израел беше заявена много пъти пред американската администрация и пред света, коментира веднага израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Йерусалим е свещен град и за араби, и за палестинци, и за евреи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ