Трус в две действия в правосъдната система. Гешев и Цацаров на прицел (Обзор)

Трус в две действия в правосъдната система. Гешев и Цацаров на прицел (Обзор)

Трус в две действия в правосъдната система. Гешев и Цацаров на прицел (Обзор)

Сериозен трус в две действия разклати крила от правосъдната система, асоциирани с определението "статуквото" в негативен смисъл. Първо, четворната управляваща коалиция поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев, а малко след това стана ясно, че председателят на Антикопурционната комисия Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация. Прокуратурата, логично, застана зад Гешев. А Цацаров явно е решил да се оттегли от бойното поле. 

Действие първо

Призивът за оставка на главния прокурор Иван Гешев беше изчетен в декларация от парламентарната трибуна от депутата от "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров. Последва реакция, както от Прокуратурата, така и от самия главен прокурор. 

"Призоваваме Гешев да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на българската Прокуратура да осъществява пълноценно конституционните си функции", се казва в декларацията. Заявлението беше посрещнато с дълги ръкопляскания от депутатите в мнозинството, с изключение на народните представители от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Минути след това Иван Гешев коментира поисканата му оставка преди началото на избора на председател на ВКС: "Днес не е денят, в който да обсъждаме българска политика, още повече кризисен PR. Важният ден е процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд. Пожелавам успех на Захарова", заяви обвинител номер 1. 

От Прокуратурата по-късно изпратиха до медиите позиция по поисканата оставка. В нея се посочва, че ръководството на Прокуратурата оценява политическата декларация от четворната коалиция като "крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент".

Според обвинението, "този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията". От ръководството на прокуратурата смятат, че представената декларация има изцяло политически характер. "Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани", се казва още в позицията. 

Политическите реакции

"Съдебна реформа не се прави с декларация, а със законопроекти. Такива до момента не сме видели и не виждаме никакви симптоми да се работи върху такива", коментира пред журналисти депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков и посочи, че от ГЕБР-СДС са безразлични към декларацията. 

"Декларациите не правят реформи. Реформите се правят с някаква перспективна мисъл, със съгласуване на редица закони и с огромни политически усилия. Не виждаме такъв потенциал в настоящите управляващи. Те месец и половина готвят декларация, не знам колко години ще им отнеме да изготвят законопроект. Управлението има нужда от кризисен PR. 

"Ние сме склонни да участваме в разговори за съдебна реформа, ако те решават системни проблеми, а не целят, както каза г-н премиерът Петков: "Да махнем едните хора и да сложим наши хора". Това не е системно решаване на проблеми в съдебната власт“, каза още Биков. 

"Тази страна трябва да избере нов главен прокурор и да направим такива законодателни промени, за да не е възможно да изберем следващия Цацаров или Гешев", заяви пред журналисти в парламента депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев по повод призива на управляващото мнозинство за оставка на Иван Гешев.

От ДБ приветстват заявката на председателя на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров да напусне сам поста си. Според Мирчев и на двамата трябва да бъде търсена отговорност за техните действия през годините. "Който и да бъде главен прокурор, той не трябва да дерибейства по подобен начин", каза още депутатът. Той увери, че управляващите работят за това да изпълнят обещанията си в предизборната кампания за реформи в прокуратурата. 

Депутатът от ДПС Делян Пеевски лаконично отбеляза, че темата "Магнитски" е затворена за него. Относно поисканата оставка на обвинител №1 той посочи: "Проверете дали е истина това, което правят, запитайте главния прокурор защо не обжалва присъдата на олигарха Иво Прокопиев". 

От партия "Възраждане" пък обявиха, че декларацията за демагогия, защото те били внесли законопроект с конкретни стъпки за смяна на главния прокурор.

"Би могло евентуално по сега действащата процедура, ако се събере мнозинство във Висшия съдебен съвет, също да се стигне до освобождаване на главния прокурор Иван Гешев", коментира депутатът от "Демократична България" Атанас Славов. Той изрази надежда да бъде започната и процедура за конституционни промени, които, по думите му, веднъж завинаги да уредят въпроса за отговорността на главния прокурор, независимо как се казва той. 

Действие второ 

След като вчера стана ясно, че председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество Сотир Цацаров ще напусне поста си до 1 март, днес се оказа, че ДАНС са отнели разрешението на Цацаров за достъп до класифицирана информация до ниво "строго секретно". Новината съобщи в ефира на bTV премиерът Кирил Петков. 

"Радвам се и приветствам ДАНС и българските служби за сигурност да покажат решителни действия, че всеки път когато виждат, че има нарушение на закона, трябва да действат и оттук нататък да е ясно, че няма човек, който ще бъде над закона", отбеляза Петков.

Срещу Цацаров се води и разследване от Държавна агенция „Национална сигурност“, стана ясно от думите на премиера, но причините за разследването са "класифицирана информация". Петков допълни, че не може да каже дали подадената вчера оставка е на база предположение на Цацаров за предстоящо отнемане на достъпа до класифицирана информация, което се е случило днес. 

Цацаров, който е начело на Антикорупционната комисия от 11 декември 2019 г., заяви вчера, че до напускането си ще внесе в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията. "Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политически декларации и обвинения. Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си", каза Цацаров. 

След бурното развитие на събитията от днешния ден, председателят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров излезе с официална позиция относно отнетия му достъп до класифицирана информация. Според него, дотук се е стигнало след "продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на ДАНС от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков". Цацаров обяснява, че служители на ДАНС са били в кабинета му в КПКОНПИ и днес в 13:20 ч. са му връчили акт за отнемане на разрешението.

Сотир Цацаров коментира и повода за решението на ДАНС – законов текст, според който "лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация". 

По думите му, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата с издателя Сашо Дончев и социалиста Георги Гергов (т.нар „ЦУМ гейт“) от 2017 г. е изнесъл класифицирана информация. "Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал – от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин", допълва Цацаров. 

Председателят на Антикорупционната комисия е категоричен, че анонсираната от него вчера оставка няма общо с проверката на ДАНС и всъщност се случва обратното – днешните действия са следствие от намеренията му. "Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен“, пише още Сотир Цацаров.

Той обяснява, че е създал организация в КПКОНПИ и заместникът му борави с класифицираната информация. 

Политическите реакции

"Оставката на Сотир Цацаров по никакъв начин няма да спре вижданията и прилагането на реформата на Антикорупционната комисия", каза правосъдният министър Надежда Йорданова. Според нея това е принципен въпрос и той не е свързан с личността на Цацаров, и добави, че все още очаква да се запознае с мотивите на оставката му.

"Решението на Цацаров е лично, ние не воюваме с личности. За нас е важно структурно да се справим с начина, по който работи тази комисия. Разбира се, ние от ДБ сме имали през годините много силни критики към Цацаров като главен прокурор, това е известно, фамозният скандал "Цумгейт", в който и нашата политическа формация беше намесена много рязко, така че нашата позиция е категорично ясна. Много по-важно е как ние ще реформираме КПКОНПИ, за да може тя действително да осигури ефективна борба с корупцията, да бъде разделена на две - комисия, която се занимава с отнемане на незаконно придобито имущество и другата част, която се занимава с разследване на корупция. Оставката, която трябва също да бъде подадена, е на Иван Гешев, така че още веднъж да го призова просто да не се бави и да я подаде", коментира в ефира на БНТ депутатът от "Демократична България" Антоанета Цонева.

"Отнемането на достъпа до класифицирана информация става въз основа на определени показатели. Например, ако едно лице се счете за ненадеждно - заради негови прояви, негови позиции, негови отношения, връзки. Решението на Сотир Цацаров да подаде оставка е по-скоро един логичен акт от гледна точка на това, че ще има съществена промяна в структурата и дейността на сегашната Антикорупционна комисия и това ще се случи след месец - два, когато окончателно бъде прието законодателството в тази посока", коментира и Атанас Славов, зам.-председател на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

Той посочи, че в новия законопроект се предвижда разделяне на сегашната Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ ) на два отделни органа. Единият ще се фокусира изцяло върху отнемане на незаконно придобитото имущество при спазване на европейските стандарти, отчитане на осъдителните решения за България в Страсбург. Другият орган ще е изцяло антикорупционен - с конфликт на интереси и разследващи функции за противодействие на корупцията - ще има разследващи правомощия, такива каквито в момента няма.

По думите му е необходима реформа в прокуратурата и това трябва да стане още тази година. Ще се направят промени в Законите за противодействие на корупцията и в НПК. "До края на месеца тези промени ще са публични и дори внесени в Народното събрание от депутати", каза още Славов. 

"От една страна ще си отдъхнат кметовете на ГЕРБ. Не може да не ви прави впечатление, че КПКОНПИ е само в Бургас, Поморие, Стара Загора, Враца, Луковит и още. И в нито едно кметство на ДПС, БСП, ИТН, дори в тези на "Да, България". Такъв коментар направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с оставката на Цацаров.

Според него е най-добре веднага Антикорупционната комисия да се събере в парламента и да изслуша Цацаров и ДАНС. "Да бъде изслушан и да каже защо му е отнет достъпът, какво знае по темата. Не знам, просто не съм информиран. Не поддържам връзки с Цацаров", обяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов настоя да се спре "слагането на свои хора". "Имам чувството, че ако беше старият флаг на България, с герба, щяха да изчегъртат герба от знамето. В момента чегъртат и хората на Радев. Хасковските войни са нещо чудовищно. Всички висши кадри в държавата дойдоха от Хасково", добави той. 

По темата работи Нели Тодорова

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ