Турция: Арестувана е директорката на Амнести интернешънъл

Турция: Арестувана е директорката на Амнести интернешънъл

Турция: Арестувана е директорката на Амнести интернешънъл

Истанбулски съд е наредил да бъдат арестувани директорката на Амнести интернешънъл в Турция и още няколко правозащитници, съобщи Франс прес. Актът предизвика вълна от възмущение.

Решението е част от безпрецедентната чистка, започнала след неуспешния опит за преврат през юли миналата година.

Шестима правозащитници, сред които Идил Езер, директорка на Амнести, са задържани в очакване на процес, за който не е насрочена дата, заяви Андрю Гарднър, експерт по Турция в правозащитната организация.

Четирима други правозащитници също са били арестувани, но по-късно са освободени под гаранция.

Те са обвинени за извършване на престъпление от името на терористична организация, без да са нейни членове, каза Гарднър, който определи съдебното решение като „шокираща пародия на правосъдие“.

Турските власти наричат „терористична организация“ най-често привържениците на проповедника Фетуллах Гюлен, когото обвиняват за опита за преврат, както и кюрдските сепаратисти от ПКК.

Арестът на шестимата правозащитници е тежка обида за правосъдието, обвиненията са абсурдни, заяви официално  Амнести интернешънъл и призова за намеса на международната общност.

Шестимата са арестувани по време на семинар за кибер сигурност и управление на данни. Сред тях има един швед и един германец, лектори на семинара. Правителствата на Швеция и Германия реагираха с тревога на арестите им.

Задържани са също активисти на организациите „Коалиция на жените“ и „Фондация за правата на човека“.

Миналия месец беше арестуван и президентът на Амнести в Турция Танер Кълъч по обвинение, че е привърженик на Гюлен.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ