Турция издаде президентски декрети, преструктуриращи ключови институции в страната

Турция издаде президентски декрети, преструктуриращи ключови институции в страната

Турция издаде днес президентски декрети, с които се преструктурират ключови политически, военни и административни институции като част от прехода на страната от парламентарна към президентска система на управление след победата на Реджеп Ердоган на предсрочните избори в Турция на 24 юни, предаде Ройтерс.

Турският държавен вестник публикува днес седем декрета, коти засягат много държавни институции, включително Съветът за национална сигурност, Съветът на отбранителната промишленост и Държавният надзорен съвет.

Новите промени включват преминаването на Генералния щаб на Въоръжените сили на Турция под ръководството на министъра на отбраната Хулуси Акар, който бе назначен на поста от Ердоган в понеделник.

В понеделник турският президент Реджеп Ердоган положи клетва като първият държавен глава на страната с изпълнителна власт, която му позволява да освобождава и назначава висши държавни служители без одобрението на парламента.

По време на предизборната кампания Ердоган заяви, че разширяването на правомощията на президентската институция е от жизненоважно значение, за да се гарантира по-ефективна работа на правителството, да се стимулира икономическият растеж и да се подсигури безопасността на гражданите.

Критиците на турският президент обаче определиха промените като авторитарни и предупредиха срещу възможността управлението на държавата да попадне в ръцете на един човек

Новите укази съвпадат с втората годишнина от неуспешния опит преврат в страната, при който загинаха повече от 250 души. В последствие в Турция бе въведено извънредно положение, което се очаква отменено на 18 юли.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ