Удължават с още два месеца мярката 60/40, но с някои корекции

Удължават с още два месеца мярката 60/40, но с някои корекции

Удължават с още два месеца мярката 60/40, но с някои корекции

Мярката "60/40" ще продължи още два месеца, но с леки корекции. От кредитите ще могат да се възползват и самоосигуряващи се. Параметрите по мярката ще бъдат обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество през следващата седмица. Това съобщи служебният вицепремиер по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев на брифинг в Министерския съвет. 

"Мярката е нотифицирана с размер на помощта от 1,5 млрд. лв. Към момента изразходваният ресурс е малко над 1,4 млрд. лв. С остатъчния ресурс можем да продължим тази мярка с някои корекции в рамките на допустимото. Всичко това ще стане, след като получим отговор от Департамент "Държавни помощи" към ЕК. След техния отговор ще продължи диалога с работодателските и синдикални организации, за да се установи най-добрият формат на мярката", уточни той. 

Служебният социален министър посочи, че по данни от статистиката в страната се усеща плавен преход от затваряне на икономиката към съживяване и преход към възстановяване. Тези данни потвърждава и нивото на безработицата, което към 2 юни 2021г. е 5,65%, като на годишна база намалението е с 37%.

"В същото време продължаваме диалога със социалните партньори за разработването на нови мерки, които да бъдат нотифицирани пред ЕК за периода след септември до края на годината така, че българският бизнес и българските работещи при равни други условия да се ползват от възможностите, при които са предоставени с временната рамка за държавните помощи и да бъдат на конкурентни позиции и конкурентно ниво с работодателите от страните-членки на ЕС", добави служебният вицепремиер. 

От своя страна икономическият министър Кирил Петков заяви, че има за цел да се вкарат оборотни средства към малкия и среден бизнес. "Имаме огромни средства в българските банки, но част от тях трудно могат да влязат в икономиката, особено в засегнатите сектори. Така с разрешение на ЕК, предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер над 2,5 млрд. нови средства в българската икономика. Българската държава застава като партньор и покрива прага от 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните импозиции. Това означава, че кредитите към малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение. Може да отидете до своята банка и да кажете, че искате да кандидатствате като част от програмата за възстановяване", заяви Петков. 

Финансовият министър Асен Василев беше попитан за последствията върху активите на Пеевски и Божков след санкциите, наложени от САЩ. Василев каза, че се работи активно по темата, а към момента в България няма изработена институционална рамка за отговор на такава ситуация. "Очаквайте включване по-късно днес", каза Василев. 

Прокуратурата ще проверява директора на НАП Румен Спецов, това стана ясно още на брифинга. Обвинението ще трябва да установи извършил ли е нарушение Спецов през 2016 г. Поводът – твърдения, че новоназначеният шеф на НАП е продал фирмата си, когато е започнала данъчна ревизия на дейността й. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ