В Каталуния се готвят за предсрочни избори

В Каталуния се готвят за предсрочни избори

В Каталуния се готвят за предсрочни избори

Регионалният премиер на Каталуния Ким Тора обяви днес предстоящото свикване на предсрочни избори в испанската автономна област заради кризата, избухнала между двете големи сепаратистки партии, които управляват този регион на Испания, предаде Франс прес.

"Този законодателен орган няма бъдеще. Двамата съюзници в правителството обмислят пътя към независимостта по начин, довел до влошаване на взаимното доверие", заяви сепаратисткият лидер от централата на каталунското регионално правителство.

Тора обаче посочи, че бюджетът на региона трябва да бъде одобрен, преди той да "обяви датата на изборите". Одобряването на бюджета трябва да отнеме около два месеца. Каталуния не е приемала бюджет от 2017 г.

Свикването на предсрочни избори в богатия североизточен испански регион е резултат от разрив, възникнал в понеделник между "Заедно за Каталуния" - партията на Тора и неговия предшественик Карлес Пучдемон, и "Републиканска левица на Каталуния-Суверенитет".

"Републиканската левица" изостави Ким Тора и "Заедно за Каталуния", които настояваха да не се подчини на заповедта на избирателната комисия каталунският лидер да бъде лишен от място в регионалното събрание, след като през декември беше осъден 18 месеца да не заема изборна длъжност.

Съюзници в регионалното правителство от 2016 г., двете партии се борят за надмощие в движението за отделяне от Испания.

Неочакваното съобщение на Тора беше направено малко преди началото на преговори между централното правителство и каталунското правителство за "политическия конфликт" в Каталуния, които може да имат непредвидими последици върху стратегията за разведряване, подета от премиера на социалистическото правителство Педро Санчес, предава БТА.

"Републиканската левица" си издейства тези преговори в замяна на подкрепа за поредното идване на власт на Санчес в началото на месеца, ход, който беше приет зле от "Заедно за Каталуния", посочва АФП.

Мандатът на Тора трябваше да приключи през 2021 г., но в понеделник парламентът го лиши от правомощия като регионален законодател, след съдебно решение, тласнало двете каталунски сепаратистки партии до ръба на разпад.

Тора трябва да се срещне със Санчес на 6 февруари в Барселона, за да уточнят дневния ред на преговори за политическата ситуация в региона, съобщи Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ