Асен Василев след срещите в Брюксел: Няма да имаме недостиг на газ

Асен Василев след срещите в Брюксел: Няма да имаме недостиг на газ

Асен Василев след срещите в Брюксел: Няма да имаме недостиг на газ

В България ще започне да функционира регионален координационен център, който ще управлява общата употреба на газовата и електрическата инфраструктура в Югоизточна Европа, Италия и региона като цяло. Това заяви на брифинг в Брюксел вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след проведените днес срещи от него и министъра на енергетиката Александър Николов. Двамата са разговаряли с с първия изпълнителен заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс, както и с представители от кабинета на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.  "Получихме много силна подкрепа", отбеляза Василев и увери, че няма да има недостиг да газ заради спрените доставки на синьо гориво от "Газпром", а новите доставки могат да се окажат дори по-изгодни.

"За нашите доставки имаме план и се изпълнява – има LNG, който се получава от терминала в Ривитуса (гръцки остров, където има терминал за втечнен газ - бел. ред.), получаваме и допълнителни количества от Гърция. Това, което поискахме, това да не е решение само за България. Имаме инфаструктура за пренос на 20 млрд. кубически метра за региона и в Европа. Затова и правим този координационен център, който да работи с цялата инфраструктура, където ще постъпват най-добрите предложения за общи поръчки", посочи той.

На въпрос дали страната има намерение да открие сметка в рубли, вицепремиерът и финансов министър подчерта, че правителството категорично няма такива намерения.

"Ние никога не сме напускали договора с "Газпром". Те спряха да изпълняват договора едностранно. ЕК излезе със становище, че плащането е нарушение на санкциите. България е заплатила газовите доставки за април в долари, но плащането е било върнато от "Газпром". В момента много внимателно се оглеждат договорите. Ние сме поискали правна помощ за aрбитража, както и да се провери дали няма използване на доминиращо положение на пазара при едностранното прекратяване на договора, така че да се задействат юридическите екипи на Европейската комисия. В момента обследваме всички опции, ако имаме основание, ще ги съдим", каза още финансовият министър. Той допълни, че няма проблем за газовите доставки през зимата. Страната ни може да си осигури 3-те милиона кубически метра потребление, но и да разпредели до 17 млн. кубически метра за европейския пазар, убеден е Василев.

Министърът на енергетиката Александър Николов обясни, че ако договорките, които се опитват да направят, станат реалност, има шанс цената на природния газ у нас да остане без промяна. По думите му, преди да се обещае нещо, би следвало да се прецени дали има наличния ресурс и как би било необходимо да се реализира той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ