Венецуелците гласуваха масово срещу Мадуро

Венецуелците гласуваха масово срещу Мадуро

Повече от 7,1 милиона души са гласували в свикания от опозицията референдум срещу политиката на президента на Венецуела, съобщи Франс прес. Вотът е символичен и е насочен срещу плановете на Николас Мадуро да промени конституцията. Опозицията се надява, че така ще принуди Мазуро да направи промени в правителството след близо 4-месечните непрекъснати масови протести, при които близо 90 души бяха убити, а арустуваните са стотици.

Референдумът също бе белязан от убийство. Най-малко един човек е загинал при стрелба, открита от минаващ мотоциклет пред едно от бюрата за гласуване в Каракас. Убита е жена на 61 г., още трима души са ранени според  прокуратурата.

Гласуването, проведено в над 2000 секции, изпраща послание към изпълнителната власт, но и към света, коментира Сесилия Гарсия Ароча, ректор на Централния университет на Венецуела.  В референдума са участвали около 6,5 млн. венецуелци и още близо 700 000, емигрирали в чужбина.

Допитването беше подкрепено католическата църква, ООН, много страни в Южна Америка и Европа и от САЩ.

Активността надхвърли очакванията, заяви лидерът на опозицията Фреди Гевара след обявяването на предварителните резултати.

Повечето избиратели бяха облечени в бяло или с дрехи в цветовете на венецуелското знаме – жълто, синьо и червено – цветовете на протеста срещу управлението на Мадуро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ