ГЕРБ събра 122 гласа за проекта за нова Конституция

ГЕРБ събра 122 гласа за проекта за нова Конституция

ГЕРБ събра 122 гласа за проекта за нова Конституция

Събрани са 122 гласа за внасяне на проект за нова Конституция. Това съобщиха на съвместна пресконференция председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и Искрен Веселинов от ВМРО. Подкрепа е получена от част от депутатите от "Воля" и няколко независими народни представители. Подписи са осигурили също така партньорите от управляващата коалиция от НФСБ, както и Патриотите, стана ясно от изявленията.

Проектът ще бъде качен на сайта на НС.

„Пренаредихме точките и членовете от първоначалния вариант. Записахме преамбюл, както искаха колегите от ВМРО. Премахнахме възможността за законодателна инициатива на съдебната власт. Записахме изрично текста от Закона за герба в конституцията. Има и ред други промени”, обяви Дариткова.

„Благодарна съм на колегите, които подкрепиха нашият проект – партньорите от ВМРО, НФСБ, както и част от ПГ на ВОЛЯ и независими депутати. Предстои интересен и ползотворен дебат”, допълни тя Дариткова.

„Преговорите продължиха 2 дни. Проектът, който внасяме в момента, е общ и отговаря на основните критики към първоначалния проект. На практика няма почти нищо общо с първоначалния проект”, заяви Искрен Веселинов. „Най-важното за нас е запазването на преамбюла, еднонационалната държава. Добавяме ангажимента на държавата да брани националните ценности и традиции”.

По думите му в проекта се залага на поощряването на раждаемостта, връщането на хората с български произход от чужбина, за първи път се записва и, че гласуването е граждански дълг.

„Остава текстът, че бракът се сключва само между мъж и жена”, каза Веселинов. По думите му не са се договорили за въвеждането на образователен ценз за гласуване, както и за разширяването на президентските правомощия. От ВМРО предлагаха на държавния глава да се даде законодателна инициатива. 

По-рано от ВМРО съобщиха, че по време на преговори днес следобед с ГЕРБ са постигнали съгласие за включване в проекта за нова Конституция на преамбюл за основните принципи на държавността, подробно описание на герба, облекчени условия за добиване на българско гражданство на сънародниците ни зад граница и записване на текст, че гласуването е дълг на всеки гражданин.

По време на преговорите за постигане на съгласие по проекта за нова Конституция от ВМРО потърсиха и подкрепа от ГЕРБ за провеждане на референдум за предложенията на Красимир Каракачанов, които не са залегнали в проекта за нова Конституция - въвеждане на образователен ценз за гласуване, разширяване правомощията на президента със законодателна инициатива и внасяне на вот на недоверие и задължителна наборна служба.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ