ВМРО предлага общините да могат да освободят засегнатите фирми от плащане на наеми, местни данъци и такси

ВМРО предлага общините да могат да освободят засегнатите фирми от плащане на наеми, местни данъци и такси

ВМРО предлага общините да могат да освободят засегнатите фирми от плащане на наеми, местни данъци и такси

ВМРО предлага държавата и общините да могат да освободят засегнатите фирми и физически лица от плащането на наеми, местни данъци и такси до изтичане на извънредното положение, съобщиха от пресцентъра на партията.

Заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов и група народни представители внасят днес предложение за промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с което да бъде дадена възможност на министрите, областните управители и общинските съвети да взимат такива решения. 

Освобождаването от плащания на патенти, местни данъци и такси и наеми на държавни и общински терени за времето на кризата е стъпка, която ще даде шанс на пострадалите бизнеси и хора да се възстановят след напълно адекватния и задължителен режим на ограничения в България, посочват от ВМРО. Според партията мярката е крайно наложителна предвид факта, че стотици хиляди хора са пряко засегнати от въведените мерки и са във фактическа невъзможност да покриват тези разходи. 

За облекчаване на тези лица редица общини в страната приемат или имат намерение да приемат различни мерки от подобен характер, но същевременно в немалка част от тях се пораждат съмнения доколко подобни решения са законосъобразни, тъй като съществуват законови ограничения за промяна на размера на местните данъци и такси през съответната година. Предложеното допълнение в закона дава възможност на държавата и общините при желание и възможност от тяхна страна, Министерският съвет, съответно общинските съвети, да приемат решения, с които по време на действие на извънредното положение да създадат определени облекчения за онези граждани и фирми, които за този период от време са принудени да ограничат своята търговска, стопанска, производствена или друга дейност, свързана с предоставянето на стоки и услуги, се посочва в мотивите към предложенията. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ