ВОЛЯ няма да участва в събирането на подписите за нова Конституция и ВНС

ВОЛЯ няма да участва в събирането на подписите за нова Конституция и ВНС

ВОЛЯ няма да участва в събирането на подписите за нова Конституция и ВНС

ВОЛЯ няма да участва в събирането на подписите за нова Конституция и Велико народно събрание. Това съобщи в ефира на Нова телевизия депутатът от партията Кръстина Таскова.

„Ние сме последователни в своята позиция и оставаме на мнение, че в момента на България й трябват велики българи, а не Велико народно събрание”, поясни Таскова. Тя допълни, че според формацията й е нужно съставянето на по-широк кабинет, а не „ремонт на парче”.

Припомняме, че на 14 август премиерът Борисов обяви намерението на ГЕРБ да предложи нова Конституция, като за внасяне на предложението за разглеждане в Народното събрание, са необходими 120 гласа парламентарна подкрепа. Ето защо, на 25 август ГЕРБ започна преговори за свикване на Велико народно събрание, което да промени Конституцията. След консултациите с коалиционните партньори ВМРО и НФСБ стана ясно, че ВМРО има принципно съгласие за нов основен закон, но имат и различни виждания по предложения от ГЕРБ вариант, които трябва да бъдат преодолени. НФСБ бяха по-категорични в подкрепата си. От БСП и ДПС заявиха, че няма да подкрепят предложението на ГЕРБ за нова Конституция, а част от независимите народни представители поискаха разговорът им с ГЕРБ да се отложи, защото им е нужно време. 

А на 1 септември държавният глава съобщи, че също е готов с проект за нова Конституция, но няма да започне този дебат, докато правителството не подаде оставка и не се стигне до назначаване на служебен кабинет. Той специално подчерта, че ще призове депутатите да не подкрепят вариант със съставяне на експертно правителство в рамките на това Народно събрание. Той ще направи обръщение към народа и Народното събрание от трибуната на парламента при откриването на новата сесия, която ще започне от 9:00 часа. 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ