Вучич се оплака от натиск за санкции срещу Русия

Вучич се оплака от натиск за санкции срещу Русия

Вучич се оплака от натиск за санкции срещу Русия

Президентът на Сърбия, Александър Вучич, се оплака, че Западът му оказва безпрецедентен натиск след решението на страната да се въздържи от налагане на санкции срещу Русия заради нападението на Украйна.

„Тези дни са като кошмар за мен, те са едни от най-трудните дни в кариерата ми. Радвам се, че хората не го виждат. Поемам най-огромната тежест, когато водя преговори със световни лица, европейски лица и всички критики, всички твърдения и целия натиск. Не съм чувствал нещо подобно през последните десет години, дори в Брюксел през 2013 г., когато ситуацията беше много, много тежка“, коментира държавният глава, цитиран от ТАСС.

„Не могат да направят нищо на някой, който е по-силен и по-голям от нас, затова ни тормозят – виждате истерията срещу страната ни“, обяви Вучич. По думите му ситуацията е много трудна и всеки час е като цяла година. „Пораснах с 10 години в последните четири дена.“, допълни той.

В края на миналата седмица Александър Вучич каза, че Сърбия уважава териториалния интегритет на Украйна и смята, че военните действия на Русия са грешни, но няма да налага санкции на Москва, опитвайки да поддържа деликатен баланс между две неща – европейските стремежи и близките отношения с Русия.

За решението президентът се обоснова с това, че руската държава била единствената, която не наложила санкции срещу Сърбия през 90-те години. „Те също така подкрепиха нашата териториална цялост в ООН. Не трябва да забравяме това“, предупреди президентът, имайки предвид позицията на Русия спрямо бившата сръбска провинция Косово, чиято независимост Москва отказа да признае.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ