Първи дебат в 47-ото НС - трябва ли депутатите да ходят на работа със "зелен сертификат"

Първи дебат в 47-ото НС - трябва ли депутатите да ходят на работа със зелен сертификат

Първи дебат в 47-ото НС - трябва ли депутатите да ходят на работа със "зелен сертификат"

Първи дебат в 47-ото Народно събрание по въпроса дали депутатите трябва да влизат в сградата на парламента със "зелен сертификат". Вчера този въпрос беше повдигнат от ГЕРБ-СДС на Председателски съвет в НС, но в крайна сметка до конкретно решение не се стигна. Стана ясно обаче, че ДПС подкрепя приемането на такова изискване. Категорично "против" подобна мярка се обявиха от БСП и "Възраждане". "Продължаваме Промяната" и "Има такъв народ" заявиха, че ще вземат решение на по-късен етап. А Христо Иванов от "Демократична България" коментира единствено, че не се е стигнало до общо решение по въпроса за "зеления сертификат".  

Депутатите да влизат в сградата на Народното събрание със "зелен сертификат", PCR или антигенен тест, поиска днес Десислава Атанасова в декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС. Тя критикува, че с отхвърлянето на тяхното предложение във вторник Председателският съвет е създал опасен прецедент.

"Това решение на мнозинството на промяната по своя характер има няколко последици или аспекта. На първо място може би то дефинира кой в тази държава се счита за богопомазан или богоизбран. Тези, които не желаят да спазват мерките, законите, разпоредбите, заповедите, като че ли единствено се намират в тази пленарна зала", каза Десислава Атанасова. 

"На второ място се доказа, че клетвата - да се спазва Конституцията и закона, вероятно за част от вас не важеше и в качеството им на министри, а и в качеството им на народни представители и към момента. На трето място - за вас не само двойният стандарт е норма, очевидно, но и показвате, че не зачитате труда на българските лекари, които се борят две години с пандемията, скръбта на всчики, загубили свои близки и роднини, но и за вас човешкият живот и здравето на вашите колеги, работещите в администрацията, журналистите няма никакво значение", допълни Атанасова. 

Тя попита дали това е новият морал в политиката. Според нея народните представители трябва да дават личен пример. Десислава Атанасова предложи две решения в заповедта на министъра на здравеопазването да бъде включено изискването за "зелен сертификат" и за Народното събрание или втори тип решение да отмени за територията на Република България изискването за представяне на този сертификат. 

"Отказът в Народното събрание да се влиза със "зелен сертификат" не е толкова странно, колкото срамно", коментира министърът на културата Велислав Минеков пред журналисти в парламента. Според него, това не трябва да се случва. 

"Извинявайте, но навсякъде е този "зелен сертификат". И в чужбина е така. В Германия, във Франция не можете да влезете в улично кафене, отвън не може да седнете. Не знам какво се е случило, за да ни освободят от задължение", каза Минеков.

"Кой е Кацаров, че да решава, трябва да решава българският народ", каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов и предложи да се проведе реферндум по темата. "Редно е да търсим два варианта - или парламентът в качеството си на представител на българския народ да реши, или българският народ като върховен суверен на референдум да се произнесе за тези дискриминационни мерки", каза още той. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ