Янаки Стоилов: Има редица сигнали от България към Европейската прокуратура

Янаки Стоилов: Има редица сигнали от България към Европейската прокуратура

Янаки Стоилов: Има редица сигнали от България към Европейската прокуратура

Посещението на европейския главен прокурор беше изцяло работно. Темите, които обсъдихме, не са обхващали въпроси извън проблематиката, засягаща нейната дейност. Най-важният резултат от тази визита беше, че ще стартира бързо попълването на останалите места - 6 от 10, на българските европрокурори. Това заяви в ефира на Нова телевизия служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов относно състоялата се среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в България. 

"В началния етап на работата стана дума, че от България има постъпили редица сигнали към Европейската прокуратура. Тепърва може би ще стават ясни тези, които заслужават по-голямо внимание. Това, което тя очаква, е да има сътрудничество както с Прокуратурата, така и с други органи в България, включително и с такива от системата на МВР. Според мен това е правилно, защото колкото по-задълбочено е това сътрудничество, толкова по-добре", каза още той. 

Според Стоилов е добре, че са се засегнали и някои други теми, които се отнасят до правната система на България. "Например за специализираното правосъдие, което става ясно, че е повече политически, отколкото юридически въпрос. Това е в компетенцията на българските власти", каза още правосъдният министър. 

По думите му, констатацията на Лаура Кьовеши е, че специализираното правосъдие е излишно и че дали ще го има, зависи повече от предложението на министъра на правосъдието, на правителството и на парламента. "Тя изрично заяви, че се преследват определени престъпления. Няма списък от хора, които трябва да понесат отговорност, но трябва да се знае, че е необходимо да има проверки и разследване по най-високите етажи на властта и те трябва да приключват бързо и с ясен резултат", посочи Стоилов. 

На въпрос дали е противоконституционно да се прави у нас допълнителен списък, свързан с изготвения от САЩ за санкциите по закона „Магнитски”, правосъдният министър коментира така: "Този въпрос има две страни – фактическа и юридическа. Фактическата опира до това кои са тези фирми и каква е тяхната дейност. По тази причина ние проучваме в министерството, досега не сме установил да има фирми, които работа с министерството, но то има по-широк състав от т.нар. второстепенни разпоредители. Очакваме в близките дни да имаме яснота по този въпрос. Вторият въпрос е юридически – всякакви подобни мерки трябва да са съвместими с българския правен ред и тук трябва да се прилага законът за мерките срещу изпиране на пари и да се приспособява нашето законодателство, защото няма директно действие". 

Според него в случая има и още един голям проблем. "Наблюдаваме, че освен по национален и международен път, се формира и нещо като световно, глобално право, което излиза от тези рамки и не покрива всички стандарти, известни досега", посочи служебният министър на правосъдието. 

Запитан за информация относно клипа, за който се говореше, че показва сексуално насилие над бизнесмен, затворен в затвор, той коментира: "Във връзка със случая направих две неща. Изпратих сигнала до главния прокурор, въпреки че той вероятно е разполагал с него, за да може да бъде проверен специално в тази част, защото прокуратурата разполага с възможности за разследване и събиране на допълнителна информация. Назначих проверка в местата за лишаване за свобода. Някакви допълнителни данни оттам не излизат, но се установиха други случаи за подобни нарушения, така че по тях ще има съответстващи действия". 

"Оттук нататък нашето внимание е съсредоточено върху това да се извърши проверка на по-големите обществени поръчки в затворите", допълни Янаки Стоилов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ