Янаки Стоилов става конституционен съдия

Янаки Стоилов става конституционен съдия

Янаки Стоилов става конституционен съдия

Янаки Стоилов става конституционен съдия. Това обяви президентът Румен Радев пред журналисти след церемонията по случай завършването на випуск "Г.С. Раковски" - II смяна на Военната академия "Георги Стойков Раковски". 

Той уточни, че днес е подписъл указа, с който служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов се назначава за конституционен съдия. Неговото място като министър на правосъдието ще заеме сегашният му заместник Иван Демерджиев.

Янаки Стоилов влиза в КС от квотата на президента на мястото на сегашния председател на съда проф. Борис Велчев поради изтичането на редовния му 9-годишен мандат. На 15 ноември изтичат мандатите на още двама конституционни съдии - Анастас Анастасов от квотата на НС и Георги Ангелов, излъчен от Общото събрание на ВКС и ВАС. Предстои върховните магистрати да излъчат своя нов представител в КС, а парламентът може да го направи след сформирането си като квотата на Народното събрание е от двама представители в КС. Ротацията, поддържаща състава на КС предвижда на всеки три години да се сменят по четирима съдии, чиито 9-годишен мандат приключва.

"Авторитетът на Стоилов на юрист е безспорен и вярвам, че това ще бъде венецът на една достойна кариера на ценностен човек и професионалист. За министър на правосъдието назначих Иван Демерджиев. Той е юрист с авторитет и позиции, който се утвърди като успешен зам.-министър", посочи Радев.[[{"fid":"382725","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":898,"width":703,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]
Новият служебен министър на правосъдието Иван Дерменджиев. Снимка: Министерството на правосъдието

Кой е Иван Демерджиев?

Той е роден през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. завършва магистърска степен по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От октомври 2001 г. е адвокат, вписан в  Адвокатска колегия – Пловдив. От февруари 2007 г. е съдружник и управител на Адвокатско дружество Демерджиев, Петров и Баев. От юни 2016 г. е член на Адвокатски съвет към Адвокатска колегия  – Пловдив. А от юли 2016 г. до февруари 2019 г. е секретар на Адвокатски съвет към Адвокатска колегия  – Пловдив. От февруари 2019 до май 2021 г. е председател на Адвокатска колегия – Пловдив. Бил е председател на Асоциацията на студентите юристи – град Пловдив.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ