Тръмп уволни главния си стратег Стив Банън

Тръмп уволни главния си стратег Стив Банън

Тръмп уволни главния си стратег Стив Банън

Доналд Тръмп уволни главния си стратег Стив Банън. Само три дни по-рано Тръмп нарече Банън „добър човек, не е расист“, но отказа да отговори пряко каква ще е съдбата му.

„Шефът на администрацията Джон Кели и Стив Банън стигнаха до общото решение, че днес е последният работен ден на Стив", се казва в изявление на прессекретаря на Белия дом Сара Хакъби Сандърс.

63-годишният Банън е знакова фигура в екипа на Тръмп. Известен ултрадесен националист, смятан за лидер на „ястребите“ в Белия дом, ключов идеолог на президентската кампания на Тръмп във финалния й етап след август 2016.

После беше дясна ръка на президента в първите му месеци в Белия дом.

Банън ядоса неведнъж Тръмп заради многото течове на информация в медиите, чрез които се опитваше да злепостави противниците си в Белия дом.

Оставката му ще позволи на Кели да се утвърди още повече като шеф на администрацията. Бившият генерал Джон Кели беше номиниран Тръмп, за да въведе ред в Белия дом, който до този момент оставя впечатлението на хаос.

Оставката на Банън вчера бе последвана от съобщение, че той се връща на поста изпълнителен директор на консервативния сайт Breitbart News –свързан с ултрадясното движение Аlt-right. Оставката идва на фона на засилващата се полемика заради отказа на Тръмп да осъди ясно ултрадесните след събитията в Шарлътсвил.

Вече бившият главен стратег заяви, че е готов да продължи да се бори с опонентите на президента Тръмп, включително и медиите, предаде агенция Блумбърг.

Ако има неразбиране, нека поясня – аз напускам Белия дом и тръгвам на война за Тръмп против опонентите ме – Капитолия (Конгреса), медиите и корпоративна Америка, каза той.

Пред консервативното издание „Уикли Сандарт“ Банън коментира, че сега Тръмп ще стане по-умерен. По думите за президента ще е по-трудно да продължи да насърчава „икономическия национализъм“, да ограничава имиграцията и осъществява инициативи като строителството на стената с Мексико.

В началото на април Банън бе изключен от Съвета за национална сигурност в Белия дом, но тогава опроверга съобщенията за оставката му. Сега твърди, че сам е решил да напусне.

"Популистко-националистическото движение сега е значително по-силно. Breitbart получи директор, който държи ръка на пулса на дневния ред на Тръмп“, коментира главният редактор на портала Алекс Марлоу.

"Сега съм свободен. Моето оръжие отново е в ръцете ми. Накой каза „това Банън, варварина“. Аз определено съм настроен да сразя опозицията", каза Банън, говорейки за връщането си в Breitbart News.

В сряда, преди оставката, либералното списание „Америкън Проспект“ публикува интервю с Банън, в което той прави изявления за „икономическата война“ с Китай, както и за липсата на военно решение за кризата на Корейския полуостров. Банън казва още, че ще привлече „ястребите“ (противници на отстъпките за Китай в търговията) на работа в администрацията на Тръмп и ще се бори срещу някои от сегашните членове на администрацията.

Оставката на Банън е поредната в екипа на Тръмп.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ