Заев: Спорът за името на Македония ще бъде разрешен до юли

Заев: Спорът за името на Македония ще бъде разрешен до юли

Заев: Спорът за името на Македония ще бъде разрешен до юли

Македония очаква да разреши спора за името с Гърция преди срещата на върха в НАТО през лятото, заяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от „Ройтерс“

Двете страни се договориха да засилят преговорите тази година, за да разрешат дългогодишния конфликта, които подкопава усилията на Македония да се присъедини към НАТО и ЕС, в които членува Гърция.

Външните министри на Македония и Гърция се срещнаха със специалния пратеник на Организацията на обединените нации(ООН) относно спора за името Матю Нимиц във Виена по-рано този месец, за да обсъдят чувствителната тема.

„Смятам, че ще успеем да завършим преговорите преди срещата на върха на НАТО през юли“, заяви Заев в интервю за австрийското радио ORF.

„Имаме автоматична покана, което означава, че държавите членки на НАТО ще започнат да ратифицират нашето присъединяване, веднага след като Гърция обяви, че проблемът е разрешен“, добави той.

Преговорите между двете страни преминаха през различни етап от 1991 г. насам, когато Македония се отдели от Югославия. Страната бе приета в ООН през 1993 г. под името Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

Македонското правителство заяви по-рано този месец, че е готово да добави географски маркер към името си, за да спомогне за разрешаването на спора с Гърция и да ускори процеса по присъединяването си към НАТО и ЕС.

Срещата на върха на НАТО ще се проведе на 11 и 12 юли в Брюксел.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ