Захариева: Надявам се при тези избори да има почтена кампания на идеи

Захариева: Надявам се при тези избори да има почтена кампания на идеи

Надявам се при тези избори да има почтена кампания на идеи. Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Надявам се да не отблъснем хората да гласуват. Нека направим такава кампания от тези, които декларират висока избирателна активност, така че да не отблъскваме хората от политиката", каза още тя. Вицепремиерът подчерта, че не се работи лесно в коалиция, но трябва да се учи коалиционната култура. 

Захариева коментира и случая със загиналия на връх К2 български алпинист Атанас Скатов, като посочи, че оказват пълно съдействие на близките му. "Много е важно да се установи причината за инцидента. Нека да се направи обективно разследване, за да не случват повече такива неща", каза тя и добави, че от външно министерство също са получили документите, в които пише, че причината е скъсано въже. 

Министърът на външните работи коментира и изказването на сръбския професор Драган Симеонович, в което се посочва, че българите са зверове. "След като разбрахме какво е казал професор Драган Симеунович, извикахме посланика на Сърбия в Министерство на външните работи. Попитахме какво се случва. Наистина имаме добри отношения със Сърбия. Посланикът обясни, че Симеунович не е част от Правителствена академия за национална сигурност. След няколко дни и професорът уточни, че няма предвид всички българи и че изказването му било изтълкувано неправилно", заяви тя. 

На въпрос не е ли оставена темата за Република Северна Македония на ВМРО, Захариева посочи: "Ние сме коалиционни партньори. Разбира се, че имаме детайли и различия по някои теми. По темата за Република Северна Македония имаме решение на парламента, което е прието единодушно. Със сигурност има обтягане на отношенията в момента, нещо, което на мен не ми харесва. Считам, че всички трябва да успокоим емоцията. Тогава, когато се водят преговори по чувствителни въпроси през медиите, а не на експертно и политическо ниво, се получава това. В един момент, дори да си готов да намериш решение и да направил компромис, когато месеци наред си се клел, какво няма да направиш, после е много трудно". 

Външният ни министър коментира и думите на Зоран Заев, който нарече позицията на България относно македоно-българските отношения "безпринципна". "Това е пореден пример, че трябва да бъдем по-умерени в използването на епитети. А много ли е принципно да възпитаваш поколение след поколение на омраза към съседна държава? Много ли принципно да се опитваш да изкривиш позицията на България? Не може в 21 век да има подобен вид дискриминация", категорична е Захариева. И уточни, че страната ни иска Република Северна Македония да влезе в ЕС.   

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ