Зам.-министърът на земеделието: Аз съм от бранша, а министърът е против това

Зам.-министърът на земеделието: Аз съм от бранша, а министърът е против това

Зам.-министърът на земеделието: Аз съм от бранша, а министърът е против това

Министърът на земеделието Десислава Танева е казвала, че не би назначила човек от бранша, а по-скоро би подала оставка. Аз съм човек от бранша и винаги съм защитавал интересите на сектора и потребителите. Това заяви пред bTV зам.-земеделският министър Чавдар Маринов, след като министър Танева поиска неговата оставка в разгара на кризата заради COVID-19. По думуте му още не е дал своята оставка, но е получил подкрепата на бранша.

Той коментира, че в петък Танева му се е обадила и го е накарала да участва в телевизионно интервю на тема търговски вериги, а той от своя страна заявил, че участието му няма общо с темите и мерките, които трябва да следваме.

„Тя винаги е изразявала становището, че аз съм сложен от бранша и тя е против това“, обясни той.

По думите му има огромен проблем с търговските вериги и е имало сигнали на земеделски производители, които нямат достъп до пазарите. Маринов обясни, че са направени срещи, но въпреки това всичко трябва да се случва спрямо законовите мерки.

„Държавата трябваше да покаже социална ангажираност и веднага във всички болници, училища, детски градини, държавната администрация - да започне да се консумира българска храна. Това трябваше да се направи и да се каже на производителите „Това искаме да направите и вие“, обясни той.

Зам.-министърът подчерта, че с първото си влизане във ведомството е изготвил пакет от мерки, като една от тях е да се намали ДДС на храните на 5% и 0% за биологичните храни. Според него това би довело до намаляване на цената на крайния продукт.

По думите на Маринов в момента България има първия положителен предварителен одитен доклад, който гарантира 40 млн. евро на всички биологични производители.

„Няма как земеделецът да откъсне един домат и да го предостави в магазина. Има структрури, през които стоката трябва да мине. Няма нищо по-ценно ние, като потребители, да консумираме българска храна. Но всичко трябва да се случи по реда“, допълни той.

Според него в кризата е най-важно да се опази човешкият живот. По думите му местата, които не изпълняват противоепидемичните мерки, би следвало да бъдат затворени, а всички пазари трябва да се проверяват.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ