Започна предизборната кампания за вота на 11 юли

Започна предизборната кампания за вота на 11 юли

Започна предизборната кампания за вота на 11 юли

Започна предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Тя ще продължи до 9 юли, а участие във вота са заявили 15 партии и 8 коалиции. Хиляди са кандидатите за народни представители във всички 31 многомандатни избирателни райони, които ще се борят за 240 места в 46-ото Народно събрание. 

Изборният кодекс забранява в рамките на предизборната кампания публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с кампанията. В рамките на тези 30 дни не се допуска предизборна агитация в държавните и общинските учреждения и институции. Гражданите, партиите, коалициите от партии, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги. 

Предизборната кампания се води на български език, а предизборните събрания са публични. Законът забранява използването на агитационни материали, които съдържат гербa или знамето на България или на чужда държава, както и религиозни знаци и изображения. Сигналите за неправомерна агитация и нарушения се подават в районните избирателни комисии и Централната избирателна комисия.

Агитацията на работното място е забранена, както и ползването на държавно или общинско имущество за целите на кампаниите на партиите, коалициите и независимите кандидати, регистрирани за участие във вота. Предизборните прояви и диспути се отразяват в медиите по правилата, определени от ЦИК.

Фейсбук и социалните платформи не попадат в регулацията и компетенциите за произнасяне или установяване на нарушения. Забранено е разпространението на анонимни агитационни материали и такива, които накърняват добрите нрави, честта и достойнството на кандидатите за депутати. Сключените договори в предизборната кампания медиите публикуват на сайтовете си.

В сряда стана ясно коя партия под кой номер ще бъде отбелязана в интегралната бюлетина. Ясни са и листите, с които политическите сили излизат на предсрочните избори.

До 15 юни Централната избирателна комисия ще трябва да определи как ще пуснат бюлетините си хората под карантина. 

До момента подадените заявления за гласуване извън страната на предсрочните парламентарни избори на 11 юли засега са 45 231. Най-много заявления са подадени от Турция - 16 363. Следват Великобритания - 8741, Германия - 6486 и Испания с 2561 заявления. За първи път в чужбина ще има близо 800 избирателни секции. Срокът за подаване на заявления изтича на 15 юни. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ