Започва предизборната кампания за вота на 4-и април

Започва предизборната кампания за вота на 4-и април

Започва предизборната кампания за вота на 4-и април

От днес официално започва едномесечната предизборна кампания за редовните парламентарни избори на 4-и април. Тя ще приключи на 3 април в 00:00 часа. В рамките на тези 30 дни не се допуска предизборна агитация в държавните и общинските учреждения и институции. Гражданите, партиите, коалициите от партии, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги.

Общо 22 партии и 8 коалиции са регистрирани за участие в изборите, чиито кандидатите за народни представители ще се борят за 240 места в 45-ото Народно събрание.

Предизборната кампания се води на български език, а предизборните събрания са публични. Изборният кодекс забранява в рамките на предизборната кампания публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с кампанията.

ЦИК наложи таван от 3 милиона лева за финансиране на предизборните кампании на партии и коалиции и от 200 000 лв. за инициативни комитети. Забранява се получаването на анонимни дарения за кампании под каквато и да е форма, както и финансиране от юридически лица и еднолични търговци, които имат просрочени публични задължения или са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

Също така предизборна кампания не може да се финансира от чуждестранни физически лица, със средства от религиозни институции, от чужди правителства, чуждестранни държавни предприятия, чужди търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел. 

Допустими източници на финансиране са собствени средства на партиите, на участващите в коалициите партии и на членовете на инициативните комитети, на регистрираните кандидати, както и със средства дарени от физически, юридически лица и еднолични търговци по определен ред. Сметната палата ще контролира и проверява даренията и отчетите след края на кампанията.

Забранено е безплатното използване на публичен административен ресурс по време на предизборната кампания, в това число бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и др. транспортни средства, оборудване, движими, недвижими вещи, държавна или общинска собственост.

В случай че общият размер на дарението от едно физическо лице или юридическо лица или едноличен търговец надхвърли една минимална работна заплата, дарителят предоставя декларация за произхода на парите. Когато дарението или предоставените средства са над 1000 лв., Сметната палата ще проверява за съответствие между размера на дарението и размер на доходите на дарителя. 

Това ще е първата предизборна кампания в условията на пандемия и извънредна ситуация. Законът за мерките и действията по време на извънредното положение предвижда кампанията да се провежда при спазване на въведените противоепидемични мерки. 

Ето и по-важните дати, които предстоят: 

  • До 9 март българите в чужбина, които желаят да гласуват, подават електронно заявление на сайта на ЦИК. Това е и срокът, в който РИК трябва да назначи секционните избирателни комисии.
  • До 13 март пък трябва да е ясно къде ще могат да гласуват българите в чужбина и колко секции ще се разкрият там.
  • 20 март е срокът, в който избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да отидат да гласуват в секцията си, подават заявление, че искат да гласуват с подвижна избирателна кутия в съответната община. Това е и срокът, в който избирателите с различен постоянен и настоящ адрес подават заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес.
  • До 27 март ЦИК регистрира социологическите агенции, които ще правят екзитпол в изборния ден.
  • Предизборната кампания приключва в полунощ на 2 април.
  • Най-късно до 8 април ЦИК трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги